Til hovedinnhold

Nyheter

Kristine Nergaard, forsker

Lønnsoppgjør gir vervemulighet

Lønnsoppgjørene er et tidsvindu der arbeidstakere som har vært litt nølende, kan ta skrittet over i de fagorganisertes rekker, skriver FAFO-forsker Kristine Nerggard i månedens OSS-kommentar.

Sykepleiersitterforanenpcdetsitterenghostinthemachinebakskjermen

Slik kan kunstig intelligens endre arbeidsplassen din

Mange forventer at kunstig intelligens vil revolusjonere det norske arbeidslivet. Undersøkelser viser at enkelte yrker kan bli dobbelt så effektive. Jeg er ikke bekymret over bruken av kunstig intelligens (KI), men teknologien må styres på en god måte.

OSS tillitsvalgte nummer 2, 2024.

Når vi kun kjemper for oss selv, taper vi alle

Forberedelsene til hovedoppgjøret er godt i gang, og forhandlingene nærmer seg med stormskritt. Vi vet at det stormer når pengene skal fordeles, og at det er når det stormer som verst at vi ser styrken av å stå samlet.

Tariffmakt: Fellesforbundet-leder Jørn Eggum, LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Fagforbundet-leder Mette Nord avbildet i forbindelse med at LO passerte èn million medlemmer i 2023.

Det er rom for mer lønn til arbeidstakerne i år

Det er god lønnsomhet i industrien og rom for mer lønn i år, skriver LO-leder Peggy Hessen Følsvik i OSS-kommentaren.

Illustrasjon

Kommentaren: Det blir jul i år også

Mange bekymrer seg over økende renter og priser. Jeg vet det blir bedre, men jeg aner ikke når.

Illustrasjon.

Mens vi venter på den blå vinteren

Greit – høyrevinden er i luften. Nesen rynkes, og framtiden ser kanskje litt ut som en blåmandag hver dag. Setene i kommunestyret er ikke like røde som de en gang var. Flere politikere blir valgt på grunn av popularitet og ikke politikk. Hva skal vi tillitsvalgte gjøre med det?

Sara Shafighi, kommunalråd og 2. kandidat for Trondheim Arbeiderparti. Tidligere opplæringsansvarlig i Fagforbundet Trondheim.

Bruk stemmeretten, kjære tillitsvalgte!

Om få dager stenger valgurnene. Jeg håper inderlig at du sikrer deg muligheten til å bruke stemmeretten din og at du vil være med å forme ditt lokalsamfunn. En klisjé? Det er uansett helt sant. Den 11. september kan du være med å bestemme hvordan din kommune og fylkeskommune skal styres, skriver Sara Shafighi, tidligere opplæringsansvarlig i Fagforbundet Trondheim, kommunalråd og 2. kandidat for Trondheim Arbeiderparti.

Illustrasjon.

Valget kan koste deg 100 000 kroner

Hvem som får flertall i kommunen, kan få direkte innflytelse på lønna di.

nakkevondt, kvinne bøyer hodet og tar seg til nakken

Yrkesskade: Når du får lovverket i hodet

Skjer det plutselig noe uventet, som en eksplosjon eller noe faller ned i hodet eller på kroppen, da er det yrkesskade. Men når en hjelpepleier under en hektisk nattevakt får prolaps i nakken etter å ha hjulpet til med å løfte en 150 kilo tung pasient, så er det ikke yrkesskade? Forbundsadvokat Anne Gry Rønning-Aaby har skrevet OSS-kommentaren om en av sine hjertesaker, nemlig å få slutt på forskjellsbehandling av yrkesskader.

Yrkesskade i fokus

Fagforbundet kjemper mange kamper, og en av de er for arbeidstakere i arbeidslivet og at de skal være dekket dersom det skjer en skade på jobb eller man blir eksponert for farlige stoffer slik at man blir alvorlig syk, skriver forbundsadvokat Anne Gry Rønning-Aaby.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik vil sikre de kommuneansatte et ekstra løft i år.

Kommentaren: Et ekstra løft for kommuneansatte

LO-leder Peggy Hessen Følsvik skriver i OSS-kommentaren om hvordan kommuneansatte har blitt hengende etter lønnsmessig, mens enkeltgrupper har stukket av. Det gjelder særlig toppledere. Det er ikke bare et problem, det er også umoralsk og provoserende, skriver LO-lederen.

Illustrasjon.

Tid for felles handling

I fellesskap skal vi sikre velferdsstaten både for dem som har bygget den og for generasjonene som kommer.

Illustrasjon.

Tillit til lokaldemokratiet

I 2023 er det valg til kommunestyrer og fylkesting. Det er en gyllen mulighet til å bygge tillit i lokalsamfunn over hele landet.

Anniken Huitfeldt, utenriksminister

Krigens krav til Fagforbundet

Den britiske alenemoren Diana fødte sitt syvende barn i en fattig stue i landsbyen Winsford i mars 1881. Gutten fikk navnet Ernest Bevin. Mot alle odds skulle denne gutten endre britisk politikk og europeisk historie.

Heikki Eidsvoll Holmås, tidligere statsråd i den rødgrønne regjeringen og forfatter av «Kloden Brenner – Hva må gjøres?»

Hvordan fagbevegelsen kan lede an i det grønne skiftet

Etter en sommer med varmerekorder på Svalbard og i London, ulidelige skogbranner i Sør-Europa og mer enn 1500 døde i et oversvømmet Pakistan, så tviler vi ikke lenger på at klimakrisen er i gang og at et grønt skifte er helt nødvendig.

leder for politikk- og samfunnsavdelinga i Fagforbundet

Fagforbundet har aldri vært viktigere

Vi er inne i en ny økonomisk og politisk virkelighet. En global pandemi har blitt etterfulgt av en storkrig på europeisk jord og et helt nytt spenningsnivå mellom øst og vest, problemer i verdenshandelen og en global levekostnadskrise. Kraftig global prisvekst merkes også her i Norge med dyrere strøm, bensin, mat, byggematerialer osv. I tillegg må vi forberede oss på betydelige rentehevinger.

Mette Nord, leder av Fagforbundet.

Tillitsvalgte sikrer rekordstort forbund

I mai fikk jeg gjøre noe jeg aldri har gjort før, nemlig møte vårt medlem nummer 400 000. Hun heter Ragnhild, er 27 år og jobber som booking- og arrangementsansvarlig ved USF Verftet, et kulturhus i Bergen.

Kunnskapsminister Tonje Brenna  (AP).

Ny kurs i barnehagepolitikken

Norsk barnehagepolitikk er på mange måter en suksesshistorie. Siden barnehageforliket i 2003 har vi fått på plass 5500 barnehager over hele landet. I dag går ni av ti barn i barnehage. Og barnehagen er avgjørende for likestilling, høy yrkesdeltakelse og for at barn har en hverdag med lek og vennskap.

Kjell-Erik Kallset, kommunikasjonssjef i Fagforbundet.

Heile laget driv lønnskamp  

Når alle opplever at matvarer, straum og bensin blir dyrare, må heile laget få eit godt lønnsoppgjer. Derfor er det så viktig at heile laget av tillitsvalde i Fagforbundet driv lønnskamp.  

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO

Frontfagsmodellen bra for offentlig ansatte

Forlates frontfagsmodellen risikerer ansatte i offentlig sektor store tap. Derfor jobber LO for alle, skriver sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, i kommentaren.

Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?