Til hovedinnhold

Nyheter

Student, jobbsøker, ung, dame, deltid

Kan deltidsansatte betales mindre?

Er det greit å betale forholdsmessig lavere lønn til en deltidsansatt? I arbeidsmiljølovens kapittel 13 står det at diskriminering på grunn av politisk syn, medlemskap i arbeidstakerorganisasjon eller alder, er forbudt. I tillegg gjelder forbudet for arbeidstaker som jobber deltid eller er midlertidig ansatt. LO-advokatene ser på saken.

LO har sikret medlemmene over hundre millioner i erstatning i 2023.

Så mye fikk LO-medlemmene i erstatning 2023

Totalt ble det utbetalt 115 millioner kroner i erstatningsutbetalinger til LO-medlemmer som fikk hjelp av LOs advokater i 2023.

Webinar om kvalifikasjonsprinsippet i kommunen

Med en ny forståelse av det såkalte kvalifikasjonsprinsippet kan flere få muligheten til å jobbe i kommunal sektor. KS arrangerer frokost/webinar om temaet 16. februar fra 0815-0900. Fagforbundets/ LO Kommunes leder, Mette Nord, er blant innlederne. Les mer på KS sine nettsider.

Garderobe i barnehage.

Spørsmål og svar om endringer i barnehageloven

Det er for tiden mye debatt om forslaget til ny barnehagelov. Vi i Fagforbundet mener forslaget styrker barnehagetilbudet for barna og medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår. Sjekk ut våre spørsmål og svar for å holde deg oppdatert!

Hva som helst kan skje i resepsjonen hos Fagforbundet denne torsdagen. Robert Stoltenbergs "trønderdame" ønsker velkommen, her omkranset av filmteamet fra Dinamo.

Men HVEM er det som sitter i Fagforbundets resepsjon?

Gjester og ansatte ved Fagforbundets hovedkontor fikk seg en overraskelse ved ankomst en helt vanlig torsdag. I resepsjonen satt nemlig en bestemt "trønderdame"!

Kritiserer forslag: Ingerid Marie Utvik fra NTL og Steinar Fuglevaag fra Fagforbundet hadde kritiske kommentarer til forslagene om nye regler for AFP, her med Freddy André Øvstegård (t.h.) fra SV som sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

AFP - fra tidligpensjon til livsvarig ordning

Like før jul kom regjeringen med forslag til nye regler for avtalefestet pensjon (AFP). AFP blir en livsvarig ytelse for alle som er født i 1963 eller seinere.

Lønnsoppgjør på 1-2-3!

Lønnsoppgjør for dummies

I 2024 er det et hovedoppgjør. Da kan man forhandle alt i tariffavtalen, for eksempel lønn, pensjon og ferie.

Krøll i Argentina mellom presidenten og fagbevegelsen.

Fagbevegelsen står opp mot ny president i Argentina

Den nye presidenten i Argentina rakk knapt å innta kontoret sitt før han angrep landets arbeidsmiljølover og faglige rettigheter – til store protester fra landets fagbevegelse.

– Bedre oppgavedeling er helt nødvendig, sier Iren Luther, leder i yrkesseksjonen helse og sosial i Fagforbundet.

Gjennomslag for Fagforbundet: Helseministeren vil sikre bedre oppgavedeling på sykehusene

Fagforbundet har kjempa lenge for bedre oppgavedeling og smartere bruk av kompetansen i helsesektoren. Nå får sykehuslederne klar beskjed om å systematisere arbeidet.

Frykter dårlige kår: Laila Irene Alvestad (t.v.) er hovedtillitsvalgt og Jalaja Seevaratnam er helsefagarbeider ved hjemmetjenesten Aksla-Ellingsøy i Ålesund kommune. De kjemper mot konkurranseutsettinga til det mørkeblå styret.

Konkurranseutsetting bekymrer

Mye er usikkert etter at det mørkeblå styret i Ålesund vedtok konkurranseutsetting av hjemmetjenesten.

Fuad Abu Saif, leder for Union of Ag­ri­cul­tur­al Work Com­mit­tees (UAWC)

Avlinger går tapt mens Gaza sulter

Nesten halvparten av dyrkbar jord i Gaza er ødelagt, og avlinger råtner mens Gaza står overfor en sultkatastrofe. Krigen i Gaza har pågått i over 100 dager med katastrofale følger for palestinske bønder og fiskere, og resten av befolkningen i Gaza.

Flere gode nyheter på arbeidslivsfronten i 2024.

Regelendringer i arbeidslivet fra 1. januar

Fireårsregelen for fast ansettelse blir en ren treårsregel, flere kommuner blir "konsern", strenge pensjonsregler mykes opp og arbeidstakerbegrepet blir tydeligere. 2024 bringer flere gode nyheter for tillitsvalgte og arbeidstakere.

Vilde Antonie Sundfær gjør mest mulig ut av desember - til glede for kollegaer og brukere.

Hver desember blir Vilde til juledyret

Alle har vi små og store juletradisjoner i desember. For Vilde ble en ny juletradisjon til da hun starta som lærling i 2016 på Hamrum eldresenter i Steinkjer. - Mitt håp er å skape juleglede for de rundt meg, sier Vilde Antonie Sundfær, også kalt juledyret.

Skjermdump fra Oljefondkampanjen til Fagforbundet og Norsk Folkehjelp.

Fagforbundet berømmer Oljefondets ekskludering av Delek Group Ltd

Fagforbundet berømmer Oljefondets beslutning om å ekskludere Delek Group, og oppfordrer til at alle selskapene i fondets portefølje som bidrar til folkerettsbrudd, ekskluderes.

I januar kan du bli klokere på din rolle i varslingssaker.

To gratis kurs om varsling

Varsle? Til hvem, hvordan og hva kan du forvente etterpå? Kjenner du din rolle som tillitsvalgt eller verneombud i varslingssaker? Arbeidstilsynet kjører to gratis webinarer om varsling i januar, med varighet på 40 minutter. Meld deg på nå og få påminnelse før det starter.

Hele landet for fred i Gaza

Massemobilisering for Gaza 16. desember

Lørdag 16. desember blir det massemobilisering for fred i Gaza, med arrangementer flere steder i landet.

Juletrikken sprer julestemning i sentrum.

Sprer juleglede med lysende trikk

Fagforeninga OSA og Sporveien er opptatt av å gi et godt tilbud til innbyggerne. Midt i julestria serverer de gratis mat, drikke og hygge til folket fra en trikk pyntet med hvite lys.

Skjermdump fra Bankkampanjen.

Oljefondet, DNB og Folketrygdfondet investerer massivt i selskaper involvert i den israelske okkupasjonen

For tredje år på rad viser koalisjonen Don't Buy Into Occupation (DBIO) sin nyeste rapport at 776 europeiske finansinstitusjoner har gitt milliarder i lån og tegningsgarantier og har aksjer og obligasjoner i 51 selskap som medvirker til grove brudd på menneskerettigheter og folkeretten i Palestina.

Verdenssamfunnet har en moralsk plikt til å sørge for at bombingen stopper og til å legge grunnlaget for en varig fred i Midtøsten.

Stopp massedrapene på barn og sivile i Gaza!

Krigen mellom Israel og Hamas har pågått i over to måneder, med massedrap, massive ødeleggelser og enorme lidelser for sivilbefolkninga. Angrepet fra Hamas på Israel 7. oktober tok livet av mer enn 1.200 uskyldige mennesker. Nå rammer Israels bombing av Gaza sivile kvinner, menn og barn.

Forhandlerne, Fra venstre: Marit Solheim (YS), Steffen Handal (Unio), Hege Mygland (KS), Mette Nord (LO Kommune) og Tonje Leborg (Akademikerne Kommune).

Ny hovedavtale for kommunene er i havn

Torsdag 9.12 kom forhandlingene om revisjon av hovedavtalen for KS-området i havn. Det meste er en videreføring av eksisterende avtale, men noen punkter skal partene jobbe videre med fram mot neste forhandling, blant annet digitalisering.

Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?