Til hovedinnhold

Nyheter

Audun kjemper for brannfolkas trygghet

De løper inn når vi andre løper ut. Men hva skjer når brannfolk skader seg på jobb? I denne ukas episode av «Hele laget» forteller brannmann Audun Olsen-Skaldehaug om kampen for at yrkesskadeerstatning også skal omfatte brannfolk på øvelse.

Helene Skeibrok, nestleder i Fagforbundet, Iren Luther og programleder Ingrid Wergeland.

Iren var hjelpepleier da hun tok sykepleierutdanning: - Jeg var mye forbanna

Iren Luther, leder for yrkesseksjonen helse og sosial i Fagforbundet hadde jobba femten år som hjelpepleier, da hun utdannet seg til sykepleier. Nå kjemper hun for at ingen skal oppleve det hun ble utsatt for.

Om grunnbemanningen av faste ansatte er for lav, kan midlertidige ansatte ha krav på faste ansettelser.

Grunnbemanningslæren - nyttig verktøy for tillitsvalgte

Grunnbemanningslæren er et verktøy for å sikre flere hele og faste stillinger, redusere bruken av innleie, midlertidige ansettelser og deltid. Den kan være svært nyttig å kjenne til for tillitsvalgte i drøftinger om midlertidige stillinger og nedbemanninger.

Med et tastetrykk kan medlemmene si ja eller nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Uravstemning - hva er det og hvordan foregår det?

Medlemmene bestemmer: Når Fagforbundet har ferdigforhandlet tariffavtalen din må du godkjenne eller forkaste avtalen. Det gjøres gjennom en uravstemning.

Enmannmedstokkgårmellomtostablermedmynter

Så lenge må du jobbe for å få en bra pensjon

Med god tjenestepensjon i tillegg til folketrygden og AFP kan du fint leve av pensjonen.

CharlotteJonskåsogFilipNilssoniFagforbundetTelemarkstårvedsidenavhverandreogsmilertilkamera

Tarifftid er vervetid

Det er høysesong for prat om lønn og arbeidsvilkår på arbeidsplassen. Nå er det spesielt lurt å ta på seg vervesmilet og oppsøke kollegaer.

Gladsak: Leder av Fagforbundet Arendal, Ingunn Kile, hjalp et medlem å få etterbetalt lønn og tillegg for seks år. Loven gir deg bare rett på tre.

Ingunn hjalp et medlem å få etterbetalt 200 000 kroner

Etter å ha lest om resultatet i det forrige lønnsoppgjøret, reagerte et medlem på at det var rart at hennes egen timelønn stod stille. Hun jobber hos en privat arbeidsgiver og kontaktet Ingunn Kile i Fagforbundet Arendal for hjelp.

Hele laget er Fagforbundets nye ukentlige podkast.

Fagforbundet lager podkast

Med ukentlige episoder og spennende gjester er målet å inspirere og spre kunnskap til Fagforbundets mange hundretusen medlemmer.

StigEdvardsenpåkjøkkenettilEvenesomsorgmedtoansatte

Tariffmakt og medlemsmøter på arbeidsplassbesøk

Stig Edvardsen er mye på farten. Fagforbundet Nordlands tillitsvalgte besøker arbeidsplasser for å møte medlemmene der de jobber.

Tegningavnoenstrekmenneskersomløfteroppengrønnpil

Verver for å få makt

– Å ha tariffmakt handler om å ha nok medlemmer til å utgjøre en forskjell, sier Line Tollefsen, nestleder i Fagforbundet Nordland.

Vervehjelp: Tillitsvalgte bruker nyhetsbrevet til å verve nye medlemmer.

Nyhetsbrev ble medlemsmagnet

Det månedlige nyhetsbrevet fra Fagforbundet Innlandet gjør at nye melder seg inn.

Lokale forhandlinger

Klar for lokale forhandlinger?

For tillitsvalgte kan det være mye jobb for lite penger - og i kommunesektoren har det vært lokale forhandlinger i bare tre av de ti siste årene. Størrelsen på potten er fremdeles uavklart, men i år er det avtalt lokale forhandlinger igjen, skriver Fagbladet.

Marina Milekic, frisør og hovedtillitsvalgt ved Cutters Bekkestua.

Marinas beste vervetips

Marina Milekic har vært frisør i over 20 år, og har vært tillitsvalgt hos frisørkjeden Cutters de siste fem årene. Hun er kjent for å være en dyktig verver, så her får du hennes fem beste vervetips:

LO i Oslo og en rekke andre fagforeninger holdt støttemarkering for de svenske streikende i IF Metall torsdag 25. april.

Oljefondets Tesla-aksjer vekker bekymring

Støtter Oljefondet menneskerettighetsbrudd? Det er spørsmålet som reises av representantskapet i Oljefondet - også kjent som Norges Bank Investment Management (Nbim) - i deres årlige rapport til Stortinget.

Du møter heltidshelt Sara Bashir i ukens podkastepisode av "Hele laget".

Sara måtte selv jakte vakter, nå hjelper hun andre til større stilling

Sara Bashir fikk 52 prosent stilling da hun begynte å jobbe som helsefagarbeider. For å få økonomien til å går rundt måtte hun jakte ekstravakter. I ukens podkastepisode av ‹Hele laget› forteller Sara om hvordan hun har kjent deltidsfella på kroppen og nå jobber for å sikre Fagforbundets medlemmer hele og faste stillinger.

Stiller opp for et godt lønnsoppgjør for hele laget!

Mange helsearbeidere og barnehageansatte bekymra for egen økonomi

– Mange medlemmer er svært bekymra for sin egen og familiens økonomi og har store forventninger til årets lønnsoppgjør, sier leder i Fagforbundet Mette Nord. En undersøkelse gjennomført blant Fagforbundets medlemmer viser at halvparten er bekymra for egen eller familiens økonomi. Hele 1 av 3 sliter med å betale en uforutsett regning på 10 000 kroner, viser Fagforbundets medlemsundersøkelse.

-Lokale organisasjoner er der før, under og etter kriser, sier Siri Follerås, leder av Fagforbundet pleie og omsorg Oslo, som har bevilget ekstra penger til Gaza-aksjonen.

Fagforbundet har samlet inn nesten to millioner til Gaza

Fagforbundet har startet en egen Gaza sulter-innsamling til UAWC, organisasjonen for småbrukere og fiskere, som arbeider både på Vestbredden og i Gaza. Fagforeninger, fylkeskretser, medlemmer og tillitsvalgte har samlet inn mer enn 1,9 millioner kroner.

Kjetil Edvardsen og Thea Rabe er to av forbundsadvokatene som har bistått medlemmene i saken mot Stendi. Her med saksøker og miljøarbeider Ken Schjøllert Mostue Rogstad (til høyre).

Fagforbundets medlemmer med ny seier over Stendi

Stendi går på nok et nederlag mot egne arbeidstakere i en omfattende dom avsagt av Borgarting lagmannsrett. – Vi som jobber på gulvet hadde ikke klart å ta denne kampen alene, sier Ken Schjøllert Mostue Rogstad. Han er én av 184 som til sammen får etterbetalt nærmere 60 millioner kroner.

Penger i lommeboka, illustrasjon

Hva betyr resultatet i frontfaget for deg?

Frontfagsoppgjøret endte med en økonomisk ramme på 5,2 prosent, som setter standarden for kommende oppgjør. Betyr det at "alle" får en lønnsøkning på 5,2 prosent? Så enkelt er det dessverre ikke - Fagbladet svarer på spørsmålet.

Fra venstre øverst: Astrid Bakken, Ole Martin Hernes, Asbjørg Verpelstad og Silje Henriksen.

Hvorfor er du medlem i Fagforbundet?

Vi har spurt fire i farta.

Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?