Til hovedinnhold

Pensjonistmedlem i Fagforbundet

Som pensjonist kan du fortsette å være medlem i Fagforbundet. Du vil da ha de samme forsikringer og samme LOfavør-fordeler, hvis du ikke har reservert deg.

Medlemmer som blir alders-, AFP- eller uførepensjonist betaler en årlig kontingent, som i 2024 er kroner 1500,-. Dette blir fordelt på to halvårige faktureringer. Det året du blir pensjonist får du gratis medlemskap ut året, så lenge du har betalt minst en måneds kontingent.

Du må selv gi beskjed til din lokale fagforening om at du er blitt pensjonist. For uføre må dette dokumenteres med vedtak fra NAV. 

Uføre og kontingent

Blir du ufør fra februar eller senere i året skal du ikke betale kontingent det første året. Året etter vil du få to giroer på til sammen 1500,- kroner (2024), som dekker medlemskapet hele året. Denne summen blir hvert år regulert av landsstyret. 

Redusert kontingent fra og med 76 år 

Det betales full pensjonist- og uførekontingenten til og med det året du fyller 75 år.
Deretter blir det en redusert pensjonistkontingent til og med det året du fyller 80 år.
Pensjonister er helt fritatt for medlemskontingent f.o.m 1. januar det året de fyller 81 år, og har gratis LOfavør innboforsikring (tidl. Kollektiv Hjem) og Fagforbundets Stønadskasse hvis de ikke har reservert seg fra ordningene.

Les mer om Fagforbundets forsikringer

Litt dyrere medlemskap, men de samme gode fordelene

Selv om kontingenten for pensjonister og uføre gikk opp i 2023, får du fortsatt mye igjen for medlemskapet. Som medlem i Fagforbundet får du Norges beste innboforsikring til en rimelig pris. Hele medlemskapet for pensjonister og uføre koster omtrent det samme som du må regne med å betale for en vanlig innboforsikring, dersom du ikke er medlem.

I tillegg får du:

  • Fagbladet rett hjem i postkassa
  • medlemskap i Pensjonistforbundet, inkludert bladet Pensjonisten
  • stønadskasse (gravferdsstøtte)
  • tilgang på alle medlemsfordeler hos LOfavør
  • tilgang til tilbud fra pensjonistorganiseringen i fagforeningen og fylkene

Du er selvfølgelig fortsatt fullverdig medlem i fagforeningen din og kan bli med på lokale arrangementer, som for eksempel turer og samlinger.

Samarbeid med Pensjonistforbundet

Alle pensjonistmedlemmer i Fagforbundet blir automatisk kollektivt innmeldt i Pensjonistforbundet sentralt, og vil motta bladet Pensjonisten (du blir ikke medlem i noe lokallag). Fagforbundets sentrale pensjonistutvalg oppfordrer medlemmene til å melde seg inn i et lokallag i Pensjonistforbundet. Siden Fagforbundet har betalt den sentrale kontingenten skal medlemmet kun betale den lokale kontingenten.

Se samarbeidsavtale mellom Fagforbundet og Pensjonistforbundet for 2022/23

Fagforbundet har pensjonistutvalg i ulike fagforeninger. Om du er interessert i å delta i Fagforbundets pensjonistarbeid, ta kontakt med fagforeningen din. Vi vil ha deg med på laget fordi vi står sterkere sammen!

Se oversikt over Fagforbundets pensjonistutvalg

Jobbe som pensjonist?

Å jobbe på pensjonistlønn kan være en mulighet om du vil jobbe i offentlig sektor som alderspensjonist. Fra 1. januar 2024 er lønn for tilsatte på pensjonistvilkår 245 kroner per time. Satsen kan variere litt mellom de forskjellige tariffområdene i offentlig sektor. Jobber du på pensjonistlønn, blir du ikke innmeldt i tjenestepensjonsordningen i offentlig sektor. Dermed unngår du at alderspensjonen fra tjenestepensjonen din blir redusert selv om du jobber ved siden av.  Det er ikke alle arbeidsgivere som tilbyr arbeid på pensjonistvilkår og det må inngås en individuell avtale mellom deg og din arbeidsgiver om du ønsker å jobbe på pensjonistvilkår.

Nesten pensjonist? 

Mellom 6000 og 10.000 medlemmer av Fagforbundet går hvert år over fra å være yrkesaktive til å bli pensjonister. Hva venter dem? Og hva trenger de å vite før de går over i pensjonistenes rekker?

Her kan du finne noen gode råd som Fagbladet har samlet

Pensjonist
(Foto: Colourbox / Vidar Eriksen)

Ta kontakt med følgende personer om du har spørsmål vedrørende:

Kontaktpersoner

Portrettbilde av Knut Ivar Egset

Knut Ivar Egset

Rådgiver for pensjonistarbeid

Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?