Til hovedinnhold

Mens vi venter på den blå vinteren

Illustrasjon.

Illustrasjon. (Foto: Bård Skarra)

Greit – høyrevinden er i luften. Nesen rynkes, og framtiden ser kanskje litt ut som en blåmandag hver dag. Setene i kommunestyret er ikke like røde som de en gang var. Flere politikere blir valgt på grunn av popularitet og ikke politikk. Hva skal vi tillitsvalgte gjøre med det?

26.09.2023 av Jeron Joseph, ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Vestland og 1. vara i Arbeiderpartiet i Bergen
Sist oppdatert: 10.10.2023

I Bergen har en mørkeblå atmosfære senket seg over byens innbyggere. Det er ingen flertall – bare et kaos av fotsoldater som prøver å erobre jerntronen for å styre byen. Dessverre har valget i Bergen vært preget av bybanen. Banen som skal binde folket sammen er den som splitter Bergen kommune. Et enkelt spørsmål: Over Bryggen eller ikke? 

 

Ved å stille dette spørsmålet ser vi en fragmentering av styringspartier og tradisjonelle partier, og nyetablering av småpartier. Dessverre ikke noe ekstraordinært kun for Bergen, men noe vi ser rundt om i hele landet. Et nasjonalt fenomen er Industri- og Næringspartiet (INP), som har fosset fram flere steder i landet. Her på Vestlandet hadde de nærmest en oppslutning som ville ha sendt dem på Stortinget (måling fra mars 2023). I Bergen har vi den beryktede Bergenslisten med tidligere Arbeiderparti-topp Trond Tystad.  

 

Det siste Bergenslisten og Tystad har signalisert er makt i byrådet (byens regjering). For på tross av at Tystad kaller seg selv for en sosialdemokrat, så vil han inn i byråd sammen med Høyre og Frp. Dermed velger Tystad mindre velferd for byens beboere, skattelette for de rike, privatisering av helseinstitusjoner og en tunellutredning som vil sette planene for bybanen flere år tilbake. 

 

For helsearbeidere ved det kommunale behandlingssenter Frieda Fasmer står arbeidsvilkårene på spill. Etter valgets resultater, så er det sannsynlig at senteret blir privatisert, som igjen gir lavere lønninger og dårligere pensjon. Det skyldes at NHO-avtalen som er i det private markedet er dårligere enn den som gjelder i kommunene. 

 

Jobber i offentlig sektor - fordi det lønner seg

 

Fagforbundet gjorde en undersøkelse der ansatte ble spurt om deres holdninger til å jobbe i det private. Resultatet var tydelig. Tre av fire ansatte ønsker å fortsette å jobbe i offentlig sektor. 

 

En av grunnene til det er lønn. Det er mer å tjene i det offentlige. Fagforbundet har erfart at ansatte ved sykehjem som blir rekommunalisert kan gå opp så mye som 100.000 i lønn. 

 

Lovnaden fra Høyre er at man garanterer lik lønn for ansatte ved privatisering, noe som ikke er tillatt, ifølge EU-direktiv. Så lenge krav om minstelønn ikke har hjemmel i lov eller forskrift, er det ikke mulig å garantene lik lønn ved anbudsutsettelser. 

 

Hva blir veien videre? 

 

Fagbevegelsen må ta sin plass i de forskjellige partiene – og synliggjøre fagbevegelsens krav i politikken. Fagbevegelsens tilhørighet i LO må tydeliggjøres og grunnfestes i de forskjellige partiers ryggmarg. Videre må trepartssamarbeidet utføres i hver kommune. De ansatte på gulvet må ha en klar kanal opp til ledelse og styrende organer i kommunene. 

 

Mens vi venter på den blå vinteren, så får vi gjøre oss klar – klar på at det blir en tøff blå vinter. Men vi skal ikke gi oss uten kamp! 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?