Til hovedinnhold

Nyheter

NOTIS: Myter om trygd

Norge har høyere andel sysselsetting blant unge og for de som nærmer seg pensjonsalderen, enn de fleste europeiske land, skriver samfunnsforskerne West Pedersen, Barth og Moene i artikkelen «Myten om det norske utenforskapet» i tidsskriftet «Søkelys på arbeidslivet», Vol. 40, Utg.3. Andelen som mottar trygd er også lavere enn den generelle trygdeandelen i andre europeiske land. Forskerne er bekymret for at det har etablert seg noen negative myter om trygd i Norge, som ikke er befestet i virkeligheten.

f.v. Siri Husdal, Tove Irene Jonli, Christin Ø. Haslestad og Anniken van Marion.

Fire i farta

Hva slags yttertøy får dere som jobber mye ute av kommunen?

Forside: Fylker som kommer og fylker som går

Flere fylkeskretser og fagforeninger har vært på en rundreise de siste årene, med sammenslåing av fylker og kommuner - og nå oppsplitting. Nå er de i ferd med å finne tilbake til sin opprinnelige form. Var det verdt det?

Nordiske kamerater: F.v. Odd Haldgeir Larsen, nestleder i Fagforbundet, Barbro Andersson, nestleder i Kommunal i Sverige og Thomas Enghausen, nestleder i FOA i Danmark.

Lønnsoppgjør i Norden: Er det bare Norge som snakker om frontfaget?

Det nærmer seg nytt hovedoppgjør, og som alltid lener vi oss tungt på frontfagsmodellen. Vi har spurt våre nordiske naboland om de følger samme modell inn i årets lønnsoppgjør.

Kritiserer forslag: Ingerid Marie Utvik fra NTL og Steinar Fuglevaag fra Fagforbundet hadde kritiske kommentarer til forslagene om nye regler for AFP, her med Freddy André Øvstegård (t.h.) fra SV som sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

AFP - fra tidligpensjon til livsvarig ordning

Like før jul kom regjeringen med forslag til nye regler for avtalefestet pensjon (AFP). AFP blir en livsvarig ytelse for alle som er født i 1963 eller seinere.

Faktaboks midtside

Illustrasjon.

Oppsigelsessak til Høyesterett

En helsefagarbeider mistet autorisasjonen og fikk oppsigelse fra Oslo kommune. Grunnen var for dårlige faglige prestasjoner. For lagmannsretten var det åpenbart at kommunen burde ha funnet annet passende arbeid. Nå skal Høyesterett prøve saken.

Sarah Bashir.

Helsefagarbeider i solidaritetens tjeneste

Målrettet: På kort tid har aksjons­gruppa bak operasjon AML14 hjulpet 550 helsearbeidere til fast og utvidet stilling. Hos Fagforbundet Pleie og Omsorg i Oslo møter vi hovedtillitsvalgt og aksjonsmedlem Sarah Bashir.

Tariffmakt: Fellesforbundet-leder Jørn Eggum, LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Fagforbundet-leder Mette Nord avbildet i forbindelse med at LO passerte èn million medlemmer i 2023.

Det er rom for mer lønn til arbeidstakerne i år

Det er god lønnsomhet i industrien og rom for mer lønn i år, skriver LO-leder Peggy Hessen Følsvik i OSS-kommentaren.

Krøll i Argentina mellom presidenten og fagbevegelsen.

Fagbevegelsen står opp mot ny president i Argentina

Den nye presidenten i Argentina rakk knapt å innta kontoret sitt før han angrep landets arbeidsmiljølover og faglige rettigheter – til store protester fra landets fagbevegelse.

Blir seg sjøl igjen: Interimsstyret Fagforbundet Haram - f.v Unni H. Gudbrandstuen, Arleta Daczkowska, Mona Skår, Ann-Mari Skarbø, Aina Beate Nerland, Tove Laila Bjerke, Randi O. Alvestad. Ikke til stede: Else Marie Lillestøl og Stig Eivind Meisal.

Fagforbundet Haram - en runde rundt sola

Leder av interimsstyret i Fagforbundet Haram, Ann-Mari Skarbø, har vært med på å stifte Fagforbundet Haram i 2003, legge det ned og la det bli en del av Ålesund i 2018, for så å endelig la det gjenoppstå på egne bein i 2024.

Knutepunkt: Nestleder Erik Fjeldstad Næss og leder Marie Brattgjerd gleder seg til litt mer liv i huset når Fagforbundet Akershus’ lokaler i Oslo blir et mer naturlig samlingspunkt.

– Ingen forkjemper for å beholde Viken

Viken ble for stort. Det ble også Troms og Finnmark, og Vestfold og Telemark. Fagforbundet går inn i året med fem nye fylkes­kretser.

GOD ERFARING: Kristine K. H. Akselsen og Vebjørn Stigen, fra den gang de var henholdsvis leder og nestleder av ungdomsutvalget i Fagforbundet Vestfold og Telemark.

To fylker – ett kontor

Vestfold og Telemark har gått hvert til sitt, men deler fortsatt samme kontor i Porsgrunn.

Illustrasjon.

Konkurranseutsetting: Hva kan du gjøre for å stå imot?

Står tjenester i kommunen din i fare for å bli konkurranseutsatt? Her er noen nyttige punkter i kampen for egenregi. Målet er at du som tillitsvalgt ivaretar medlemmer (og andre ansatte) på best mulig måte, og slik sikre best mulig tjenester for innbyggerne.

Nytt om navn

Vi har sikret at 1100 ambulansefolk kan få paramedisin-autorisasjon. Ambulansearbeideren Charles Aune-Lundberg er medlem i Fagforbundet.

NOTIS: Fagforbundet sikrer ambulansefolk paramedisin-autorisasjon

Frykter dårlige kår: Laila Irene Alvestad (t.v.) er hovedtillitsvalgt og Jalaja Seevaratnam er helsefagarbeider ved hjemmetjenesten Aksla-Ellingsøy i Ålesund kommune. De kjemper mot konkurranseutsettinga til det mørkeblå styret.

Konkurranseutsetting bekymrer

Mye er usikkert etter at det mørkeblå styret i Ålesund vedtok konkurranseutsetting av hjemmetjenesten.

Notis: Feirer samenes nasjonaldag

Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?