Til hovedinnhold

Fagbevegelsen står opp mot ny president i Argentina

Krøll i Argentina mellom presidenten og fagbevegelsen.

Krøll i Argentina mellom presidenten og fagbevegelsen. (Foto: Mostphotos)

Den nye presidenten i Argentina rakk knapt å innta kontoret sitt før han angrep landets arbeidsmiljølover og faglige rettigheter – til store protester fra landets fagbevegelse.

22.01.2024 av Nina Monsen
Sist oppdatert: 31.01.2024

President Javier Milei har utstedt et såkalt dekret, en ordre om lov-reformer, som ifølge nettavisen The Conversation, vil endre det argentinske samfunnet drastisk og påvirke rettighetene til millioner av arbeidstakere.

Deler av reformene har som mål å svekke arbeideres rett til å organisere seg, drive kollektive forhandlinger og gå til streik.

Vil si opp folk som demonstrerer

Milei vant valget i Argentina i november i fjor etter en valgkamp der han blant annet avfeide klimakrisen som «en sosialistisk løgn» og lovet en «ny start» for Argentina ved å kutte i offentlig sektor og liberalisere Argentinas økonomi. Nå har han startet presidentperioden med å beordre at over 300 reguleringer, blant annet innen arbeidslivet, fjernes eller endres.

Noen av endringene Milei har beordret er utvidet prøvetid ved ansettelser, lavere kompensasjon ved oppsigelser og muligheten til å si opp personer som deltar i protester.

Møter motstand i domstolene

Tusenvis har demonstrert mot Mileis politikk de siste ukene og landets største hovedorganisasjon, CGT, har varslet generalstreik mot reformene. Presidenten og hans regjering har, ifølge Reuters, svart på protestene ved å advare demonstranter om at de kan miste retten til sosialstønad og bli fakturert for sikkerhetstiltak.

Milei møter ikke bare motstand hos fagforbundene. Domstolene i Argentina har suspendert noen av lovforslagene og satt dem på vent. Presidenten har sagt at han vil anke domstolenes avgjørelse.

For mange av Argentinas arbeidere kan Mileis reformer vekke til live minner fra militærdiktaturet på 70-tallet som systematisk svekket rettighetene til arbeidsfolk og deres fagforeninger med voldelige midler.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?