Til hovedinnhold

– Ingen forkjemper for å beholde Viken

Knutepunkt: Nestleder Erik Fjeldstad Næss og leder Marie Brattgjerd gleder seg til litt mer liv i huset når Fagforbundet Akershus’ lokaler i Oslo blir et mer naturlig samlingspunkt.

Knutepunkt: Nestleder Erik Fjeldstad Næss og leder Marie Brattgjerd gleder seg til litt mer liv i huset når Fagforbundet Akershus’ lokaler i Oslo blir et mer naturlig samlingspunkt. (Foto: Martine Grymyr)

Viken ble for stort. Det ble også Troms og Finnmark, og Vestfold og Telemark. Fagforbundet går inn i året med fem nye fylkes­kretser.

18.01.2024 av Martine Grymyr
Sist oppdatert: 31.01.2024

Fra første januar 2024 gjenoppstod sju av fylkene som i 2020 ble slått sammen i den borgerlige regjeringas prestisjeprosjekt: regionreformen. 19 fylker ble til 11. Det største av dem – Troms og Finnmark, målte 74 546 kvadratkilometer i størrelse, mens det folkerike Viken telte over 1,2 millioner innbyggere.  

Det ble for stort, for langt å reise. For uhåndterbart.

Et naturlig knutepunkt

Fylkessammenslåinga ble et kortlevd eventyr for Viken, som bestod av fylkene Østfold, Buskerud og Akershus. Nå er Viken oppløst, og fagforeninga likeså. Nå ser de tillitsvalgte fram til å ha kortere avstander og bedre tid til de virkelig viktige tinga. 

– Jeg tror det blir bra å få mer nærhet til fagforeninger og medlemmer. Vi kommer til å spare mye tid. Vi slipper å sette av flere dager for å besøke noen langt uti fylket, ler Erik Fjeldstad Næss.  
Han har nettopp tatt steget fra å være ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Viken, til å bli nestleder i Akershus. Med seg har han Marie Brattgjerd, som rykka mange hakk oppover da hun ved årsskiftet gikk fra å være leder av Fagforbundet Vestby, til å bli leder for Akershus. Vi møter dem i Fagforbundet Akershus’ kontorer midt i Oslo-gryta. 

– Vi gleder oss veldig til å ha mer liv på huset. Det er mer naturlig for folk å komme hit nå, og det er lettere å komme seg ut på kort varsel. Det var ikke så fort gjort å komme seg fra Oslo til Gol, men det er lett for oss å komme oss til Eidsvoll. Jeg tror folk får en helt annen tilknytning til fylkeskontoret nå, sier Fjeldstad Næss og får støtte fra leder Brattgjerd:
 
– Nå som kontoret er midt i fylket har vi et naturlig knutepunkt for dem ute i fylket. Det har vi lagt opp til, med mange møterom og kursrom.  

Fagforbundet Østfold og Fagforbundet Buskerud har fått nye kontorer i henholdsvis Sarpsborg og Drammen.

Pandemien ødela mye

De sammenslåtte fylkeskretsene fikk en krevende start på livet. Det merka de også i Viken. 
– Fagforbundet Viken ble stifta to måneder før korona slo til, og det tok lang tid før vi fikk kommet i gang skikkelig. Pandemien ødela veldig mye for oss i starten. Vi ble ikke skikkelig kjent, det var uvant og rart. Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at halve Norge er en for stor region, sier Brattgjerd. 

Fjeldstad Næss er enig:
 
– Vi ser jo at tidsbruken har blitt bedre, bare reisetida har mye å si, forteller han, og fortsetter: 
– Jeg skal være ærlig og si at jeg ikke har vært noe forkjemper for å beholde Viken. Det var jo veldig rart under valgkampen å jobbe under tre forskjellige valgdistrikter.

For langt unna folk

Et stort fylke betyr én stor fylkeskrets. Fagforbundet Viken hadde over 72 000 medlemmer, og drøye 3 100 tillitsvalgte. Mange folk på jobb kan også være en stor fordel. 

– Det var absolutt en styrke for Viken å være det antallet mennesker man var. Man fikk jobba mer i dybden på ting. Vi hadde fire regionsekretærer. Vi har lært mye som har vært veldig nyttig. Så kom det en pandemi oppi det hele, som tvang oss til å finne andre måter å jobbe på. Jeg tror det har vært sunt å være en liten svipptur innom Viken. Vi samarbeider med Buskerud og Østfold på en helt annen måte nå enn tidligere, nå som vi kjenner dem bedre, sier leder Brattgjerd. 

For det jevne medlem var det neppe så merkbart at de gikk over til en mye større fylkeskrets. Det var stort sett de tillitsvalgte som hadde innsigelser. Folk har selvfølgelig ønska seg forskjellige ting, men det er god stemning der ute for å være Akershus igjen, ifølge Fjeldstad Næss.

Nye verv

Både Telemark, Vestfold, Buskerud, Østfold og Akershus sparka i gang året 2024 med ny ledelse. Fem nye ledere, fem nye nestledere. 
  
– Vi har ærefrykt for de nye vervene våre. De har gitt oss enorm tillitt, sier Fjeldstad Næss, og får støtte av Brattgjerd: 

– Men vi har et kjempegodt team med oss, og alle vil at dette skal funke. Nå gleder vi oss til å ta fatt på arbeidet!

Fakta:

  • Fra 1. januar 2020 gikk Norge fra 19 fylker til 11, og fra 422 til 356 kommuner. 
  • Regionreformen var omstridt og mange fylker og kommuner ble slått sammen med tvang.
  • 1. januar 2024 ble flere av sammenslåingene reversert. Norge har nå 15 fylker og 357 kommuner.
  • Oppsplittinga betyr også at flere av Fagforbundets fylkeskretser og fagforeninger har delt seg opp.
  • Fylkeskretsene som splittes er Viken, som går tilbake til å være Buskerud, Østfold og Akershus. Og Vestfold og Telemark, som igjen blir to fylkeskretser.
  • Troms og Finnmark ble også slått sammen til ett fylke i 2020, men sammenslåinga møtte mye motstand, og Fagforbundets to fylkeskretser ble aldri til én. Nå er også Troms og Finnmark to separate fylker igjen.
;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?