Til hovedinnhold

Nyheter

Solidaritetsdag på overtid: Forbundsstyret i Fagforbundet krever handling.

Fagforbundet krever handling – nok er nok

På FNs internasjonale solidaritetsdag med Palestina heiser Fagforbundet det palestinske flagget. Det haster med konkrete tiltak for å ikke bare stoppe den pågående krigen mellom Israel og Hamas, men like mye å få en endelig slutt på den israelske okkupasjonen av Palestina.

FriFagbevegelse 25.11.2034

Fagforbundet krever våpenembargo

Israel bomber Gaza med F-35-jagerfly med deler fra ni norske selskaper. FN melder at over 14 000 er drept av bombene siden 7. oktober. To tredjedeler av dem er kvinner og barn. I tillegg er sykehus, ambulanser, FN- skoler, moskeer, kirker og bakerier truffet av bombene, og et stort antall helsepersonell og journalister er drept.

Fagforbundets delegasjon som skulle ha reist til Palestina i høst. Trond Finstad (t.h), Chis Marius Thorsen, Knut Remi Heimvik, Cathrin Snare, Are Stranden, Norsk Folkehjelp, Lars Helgerud (t.v, nederst rad), Renate Skogeng Antonsen, Maria Nilsen Aksberg, Helene H. Skeibrok og Ingunn Eriksen bak kameraet.

Krigen i Gaza: Et kall til handling

Fagforbundets delegasjon til Palestina ble avlyst på grunn av krigen i Gaza. Hjemme sitter våre Palestina-ambassadører og politisk ledelse og kjenner på den samme fortvilelse og avmakt som store deler av resten av verden. De maner likevel til handling.

Panelsamtale på seminar om Oslo-avtalen 30 år.

Samlet for Palestina i Oslo

Mandag 20. november var Fagforbundet medarrangør på seminaret «From Occupation and War to Freedom and Justice – Israel and Palestine 30 years after the Oslo accords». Seminaret har vært planlagt i lengre tid, men det var til et dystert bakteppe at storsalen i Oslos hovedbibliotek samlet eksperter fra både innland og utland denne uka.

Norsk Folkehjelp og fagforbundet samarbeider om å  gi støtte til den palestinske organisasjonen Union of Agricultural Work Committees (UAWC).

Gazas befolkning trenger beskyttelse - stopp massedrapene

Krigen mellom Israel og Hamas har pågått i over en måned, med massedrap, massive ødeleggelser og enorme lidelser for sivilbefolkninga. Fagforbundet fordømmer på det sterkeste alle angrep på sivile fra begge parter.

Gaza sulter! Din støtte utgjør en stor forskjell

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp har i mange år hatt et tett samarbeid med den palestinske organisasjonen Union of Agricultural Work Committees (UAWC). Medlemmene er nå hardt rammet etter bombingen på Gaza. - Vi må gjøre det vi kan, sier Fagforbundets leder, Mette Nord.

Et øyeblikks smil: Fagforbundets leder, Mette Nord, i Gaza i 2016.

Kommentaren: Fortvilelsens krig

Så rammet det utenkelige nok en gang. Vi er mange som nå er fortvilet over krigen mellom Hamas og Israel. I krig finnes det alltid to tapere - sivilbefolkningen og humanitærretten. Det kommer spesielt tydelig fram i Gaza, ett av verdens tettest befolkete områder med en av verdens yngste befolkning.

Gaza blir i disse dager bombet sønder og sammen.

Fagforbundet gir 300.000 kroner til Norsk Folkehjelps arbeid i Gaza

Sivilbefolkningen som bor i Gaza er nå i en uholdbar situasjon som følge av krigen mellom Hamas og Israel. De mangler vann, mat, medisiner, strøm og det meste annet. Nå må grenseovergangene åpnes slik at nødhjelp kan komme til.

Emily Esimos, vice chairperson i Confederation of Independent Unions in the Public Sector Philippines og Fagforbundets leder Mette Nord.

Spesiell hilsen til Fagforbundet

– Hadde det ikke vært for Fagforbundet så hadde ikke denne sterke «empowered» kvinnen som snakker foran dere, vært her. Under Public Service International (PSI) sin 31. kongress talte Emily Florida Esimos, vice chairperson i Confederation of Independent Unions in the Public Sector (CIU) om viktigheten av internasjonalt samarbeid mellom fagforeninger og ga en spesiell hilsen til Fagforbundet.

Illustrasjon fra Gaza.

Uttalelse: Hamas og Israel må overholde krigens regler

7. oktober gikk Hamas til angrep på flere sivile mål i Israel, og Israel svarte med å erklære krig.  Fagforbundet fordømmer på det sterkeste alle angrep på sivile og vår solidaritet går ut til berørte på begge sider.

Klippemoskéen i Jerusalem regnes som islams eldste bygning (år 687–691) og det tredje helligste stedet etter Mekka og Medina.

Reisebrev fra Palestina

En intens uke i Palestina.

Riek James, programansvarlig i Norsk Folkehjelp Sør-Sudan i møte med Fagforbundet.

Sivilsamfunnet er avgjørende for et demokrati i Sør-Sudan

Riek James, programansvarlig i Norsk Folkehjelp Sør-Sudan ga i dag Fagforbundet en oppdatering på Norsk Folkehjelps arbeid med å styrke sivilsamfunnet i landet. Fagforbundet støtter partnerorganisasjoner som jobber for kvinners og unges rettigheter.

Den fredelige kulturinstitusjonen er også mål for de pågående bombeangrepene

- Et viktig bidrag for solidaritet, engasjement og håp

Fagforbundet vedtok fredag å bevilge en solidaritetsgave på 3000 euro til The Freedom Theatre, en palestinsk kulturorganisasjon som er basert i Jenin på Vestbredden. - Vi vil vise solidaritet med det palestinske folket i en stadig mer tilspisset situasjon, uttaler Helene Skeibrok, nestleder i Fagforbundet.

Svend Morten Voldsrud, medlem i Fagforbundets arbeidsutvalg

97 listeførte selskaper fortsatt involvert i de israelske bosettingene

Ifølge FNs menneskerettighetsråd har 97 listeførte selskaper fortsatt forretningsvirksomhet i eller i tilknytning til de folkerettsstridige israelske bosettingene på Vestbredden, inklusiv Øst-Jerusalem. Blant selskapene som ikke har trukket seg ut er blant annet Alstom, Motorola, Airbnb, Booking og Expedia.

Barnabyhe jobber som frivillig i barnebyens lokalsamfunnsprogrammet.

Ære være Barnabyhe!

Fagforbundets SOS-barneby kjennetegnes av gode, stabile ansatte i administrasjonen, familiehusene, barnehagen, skolen og som koordinatorer i lokalsamfunnsprogrammet. I tillegg har barnebyen dyktige og stabile frivillige som er helt avgjørende for at lokalsamfunnsprogrammet skal lykkes. Barnabyhe (55) er en av dem.

Vebjørn Stigen er ny barnebykontakt for Fagforbundet Ung.

Ny barnebykontakt for Fagforbundet Ung

Fagforbundet Ungs leder, Jeanette Lea Romslo, har gitt stafettpinnen som barnebykontakt videre til Vebjørn Stigen. Vebjørn (28) er frikjøpt ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Vestfold og Telemark.

Oksana Huz-Blanc fra det ukrainske forbundet for statlige ansatte, SEUU på Fagforbundets allmøte.

Frihet er vår religion – fagbevegelsen er vår vei

Ukrainske Oksana Huz-Blanc har vært på besøk i Fagforbundet og ga et rystende innblikk i situasjonen i hjemlandet. Grunnleggende arbeidstakerrettigheter blir satt til side samtidig som offentlige ansatte jobber døgnet rundt for både å forsvare landet og sikre et minimum av tjenester til tross for at arbeidsplasser, boliger og infrastruktur er bombet i stykker, og det er mangel på strøm, mat og nødvendig utstyr.

Anna Lund Bjørnsen har levd 4 måneder i Jordandalen sammen med palestinske bønder og gjetere.

Gode hjelpere i et hardt presset paradis

– Jordandalen er det rene ville vesten. Her lever de palestinske bøndene under konstant trakassering og press fra bosettere. Vi gjør det vi kan for å hjelpe og støtte dem og gjøre verden oppmerksom på det som foregår.

Sør-Sudans fungerende utenriksminister, Deng Dau Deng

Sør-Sudan øker innsatsen mot kjønnsbasert vold mot kvinner og barn

Sør-Sudan er ifølge FN ett av verdens farligste land for barn å vokse opp i. Norge er vertskap for den internasjonale konferansen Protecting Children in Armed Conflict – Our Common Future. I går redegjorde den sør-sudanske fungerende utenriksministeren, Deng Dau Deng, om hvordan landets handlingsplan for beskyttelse av barn skal følges opp i 2023.

Israel utsetter palestinske barn for menneskerettighets- og folkerettsbrudd i følge FN og en rekke menneskerettighetsorganisasjoner.

Brev til UD fra 38 organisasjoner: Stopp volden mot palestinske barn!

Kjære utenriksminister Anniken Huitfeldt og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. På vegne av 38 norske organisasjoner, som representerer over en million medlemmer, ber vi om at Norge i FN arbeider for at det opprettes handlingsplan for Israel for å motvirke grove folkerettsbrudd mot barn i væpnet konflikt.

Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?