Til hovedinnhold

Gjennomslag for Fagforbundet: Helseministeren vil sikre bedre oppgavedeling på sykehusene

– Bedre oppgavedeling er helt nødvendig, sier Iren Luther, leder i yrkesseksjonen helse og sosial i Fagforbundet.

– Bedre oppgavedeling er helt nødvendig, sier Iren Luther, leder i yrkesseksjonen helse og sosial i Fagforbundet. (Foto: Mostphotos)

Fagforbundet har kjempa lenge for bedre oppgavedeling og smartere bruk av kompetansen i helsesektoren. Nå får sykehuslederne klar beskjed om å systematisere arbeidet.

18.01.2024 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 18.01.2024

Under sykehustalen ga helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol denne uka et tydelig oppdrag om å systematisere arbeidet med oppgavedeling i sykehusene. Det skal bli mer vekt på generalist- og breddekompetanse. Arbeidet skal være systematisk, pågå kontinuerlig og gi bedre måter å jobbe på. 

 – Bedre oppgavedeling er helt nødvendig for å møte utfordringene i helse- og omsorgstjenestene. I altfor lang tid har fagfolk vært på jobb uten å få brukt alt de kan. Vi må anerkjenne kompetansen til fagarbeiderne. Vi må bruke hele laget, sier Iren Luther, leder for yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet. 

 Hun er svært glad for marsjordren fra helseministeren. 

 – Kjerkol understreker noe Fagforbundet har ment lenge. Ved å anerkjenne kompetansen til fagarbeidere, og gi dem reell mulighet til å få ny kompetanse, vil fagarbeiderne kunne gjøre flere oppgaver. Det frigjør tid til andre oppgaver hos annet personell, og er derfor bra for alle ansatte.  

Mye ubrukt kompetanse 

 Fagforbundet, Delta og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter har samarbeidet om å kartlegge erfaringer med oppgavedeling mellom helsefagarbeidere og andre personellgrupper i sykehusene. Rapporten som kom for et drøyt år siden, viste at de fleste opplevde ny oppgavedeling som utelukkende positivt. Både i form av bedre utnyttelse av personell, og de trivdes også bedre på jobb. 

Likevel er det mange som opplever at de ikke får brukt kompetansen sin. Da Fagforbundet spurte medlemmene, fortalte seks av ti helsefagarbeidere at det finnes oppgaver de er kompetente til å gjøre, men som de ikke får lov til eller har tid til å gjøre. 

Undersøkelsen viser i tillegg at arbeidet med oppgavedeling i noen tilfeller går i feil retning. Mer enn en tredjedel av medlemmene i helse svarte at det er oppgaver de har gjort tidligere, som de ikke får gjøre lenger. Samtidig svarte over 60 prosent av sykepleierne at de daglig gjør oppgaver som de synes at andre yrkesgrupper kunne ha gjort. 

– For å møte bemanningskrisa i helsesektoren er vi nødt til å fordele oppgavene mellom yrkesgruppene bedre, og det haster, sier Luther. 

Ansatte skal involveres 

 I sykehustalen sa helseministeren at det skal legges til rette for samarbeid mellom partene og at ansatte skal involveres på alle nivåer. Samtidig presiserte hun at dette er noe lederne må eie, på alle nivåer i tjenesten. 

– Det er våre medlemmer, de ansatte, som vet hvor skoen trykker. Målet må være at de skal kjenne at den viktige jobben de gjør er meningsfull, og at de får brukt kompetansen sin på rett måte. Skal vi lykkes med dette, er det avgjørende at de ansatte får en hånd på rattet, sier Luther.  

Regjeringas store satsing på oppgavedeling og nye arbeidsformer i kommunene, Tørn, vil nå utvides til spesialisthelsetjenesten. Tørn legger vekt på å involvere tillitsvalgte og ledere og på å gjøre oppgavedeling grundig. I stedet for å ukritisk kopiere hvordan andre har gjort det, får de som er med i Tørn hjelp til å få til ny og bedre oppgavedeling ut ifra egne forutsetninger. 

Regjeringen har varslet at det skal prøves ut og innføres nye organisasjonsformer for å legge til rette bedre bruk av fagfolk. Disse skal presenteres i Nasjonal helse- og samhandlingsplan, som skal legges fram om kort tid. 

Les mer:

Relaterte artikler:

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?