Til hovedinnhold

Urovekkende resultater i Fagforbundets hjemmekontorundersøkelse

Trond Finstad

Trond Finstad (Foto: Birgit Dannenberg / Fagforbundet)

Fagforbundets medlemsundersøkelse viser at hjemmekontor fremdeles er et uavklart område for mange av våre medlemmer. Forskriftskravet til individuell avtale om hjemmekontor er ikke på plass hos mange arbeidsgivere, og flertallet får ikke dekket ergonomisk utstyr på hjemmekontoret. I tillegg viser undersøkelsen store forskjeller i tilgang på hjemmekontor basert på utdanningsnivå og inntekt. Dette er urovekkende resultater, ifølge Trond Finstad, yrkesseksjonsleder i kontor og administrasjon.

06.09.2023 av Trude Kvaran
Sist oppdatert: 20.09.2023

I følge Finstad viser resultatene fra spørreundersøkelsen at arbeidsgivere fremdeles har en stor jobb med å få dette på plass.

– Jeg er blant annet sjokkert over at 43 prosent av de som har anledning til hjemmekontor svarer at de ikke har individuelle avtaler på plass. Dette er tross alt et krav etter hjemmekontorforskriften, sier Finstad.

Han mener også det er bekymringsfullt at 54 prosent svarer at de ikke får tilrettelagt ergonomisk utstyr for kontorplassen på hjemmekontoret.

– Hvis arbeidsgiver åpner opp for bruk av hjemmekontor er de også ansvarlig for at HMS ivaretas der hjemme. De samme arbeidsoppgavene må gjøres, og arbeidsplassen må derfor sidestilles med den på kontoret.

Påvirker samarbeid, arbeidsmiljø og oppfølging

Undersøkelsen viser at ansatte opplever negative konsekvenser ved utstrakt bruk av hjemmekontor når det gjelder samarbeid, arbeidsmiljø og oppfølging av nærmeste leder. Blant annet svarer 32 prosent at de opplever at arbeidsmiljøet har blitt dårligere.

Finstad påpeker at hjemmekontor nok er kommet for å bli, og at både arbeidsgivere og arbeidstakere har en viktig jobb å gjøre for å bevare og styrke arbeidsmiljø og samarbeid.

– Det er ingen tvil om at vi må tenke nytt i måten vi jobber sammen på. Det er avgjørende at man setter arbeidsmiljø på agendaen og finner ut av hvordan man på egen arbeidsplass kan samarbeide på nye måter, sier han.

Sammenheng mellom utdanning og inntekt og adgang til hjemmekontor

Det er langt fra alle yrkesgrupper som kan benytte seg av hjemmekontor, og blant Fagforbundets medlemmer er det kun 19 prosent. På landsbasis er det ifølge Statistisk sentralbyrå totalt 44 prosent i 2022.

Fagforbundets undersøkelse har likevel interessante tall som viser at adgang til å benytte seg av hjemmekontor øker i takt med utdanning og inntekt.

Med en inntekt på kr 800 000 – 900 000 har 60 prosent mulighet til hjemmekontor. Tjener man derimot mellom kr 400 000 – 500 000, har 9 prosent anledning til hjemmekontor. Mønsteret gjenspeiles i utdanningsnivå hvor 19 prosent med kortere utdanning (fullført videregående) som har mulighet til hjemmekontor. Mens 44 prosent av de med høyskole/universitet (4 år eller mer) har anledning.

Finstad påpeker at arbeidstakersiden og arbeidsgiversiden må være denne utviklingen i arbeidslivet bevisst. 

Under kan du lese de to rapportene om hjemmekontor som er basert på medlemsundersøkelsen.

Relaterte dokumenter:

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?