Til hovedinnhold

Ny tillitsvalgt hos Fagforbundet Innlandet

Anna Linnea Sten, opplæringsansvarlig Fagforbundet Innlandet

Anna Linnea Sten, opplæringsansvarlig Fagforbundet Innlandet (Foto: Anna Linnea Sten)

Representantskapsmøtet i mars valgte ny Opplæringsansvarlig for Fagforbundet Innlandet, da daværende opplæringsansvarlig Marte Kravdal bli mamma, og av naturlige årsaker søkte om fratredelse fra sitt verv.

25.04.2024 av Annette Rud Jensen
Sist oppdatert: 25.04.2024

Vi har tidligere kjent Anna Linnea som leder av ungdomsutvalget hos oss, men nå skal hun altså inn i en ny rolle og litt andre arbeidsoppgaver. Vi har intervjuet henne, for at vi alle skal bli kjent med henne.

Du kan jo starte med å fortelle hvem du er, hvor gammel du er, hvor du kommer fra?

Jeg heter Anna Linnea, er 30 år og kommer fra Vågå i Nord-Gudbrandsdalen

Du har jo vært frikjøpt tillitsvalgt hos oss en periode, men vi er likevel interessert å høre hva slags yrke og bransje du kommer fra i yrkeslivet?

Jeg er utdannet helsefagarbeider og jobber til vanlig i Vågå Kommune. I tillegg til dette er jeg også apotekmedarbeider og jobber på Apotek 1 i Vågå. Det gjør jeg fortsatt hver 3. helg.

Hva er dine interesser og hobbyer, hva bruker du fritiden din til?

Mine hovedinteresser vil jeg si er samfunnsutvikling, politikk og digitalisering. Endringer i samfunnet er jo grunnen til at vi har kommet dit vi er i dag, og derfor mener jeg at å motarbeide nødvendige endringer og utvikling er bortkastet.

Min hobby har jo vært fagforeningsarbeid og politikk de siste årene, men nå er jeg jo så heldig at jeg får jobbe med dette på fulltid. Utenom det så er vel sang og musikk den hobbyen jeg bruker mest tid på. Når jeg har tid og mulighet synger jeg litt i bryllup og begravelser blant annet.

Ellers så går fritiden med til å ivareta relasjonen med venner og familie. Når man er mye ute på farten så lærer man seg å sette større pris på «de nære ting»!

At du har interesse for samfunnsutvikling og politikk har vi kanskje allerede sett av deg tidligere – det er vel ikke lenge siden du vant Fagforbundet Innlandets Likestillingspris for ditt brennende engasjement for kvinnehelse og bevisstgjøringen rundt kvinnesykdommen «Endometriose».

Hvorfor er du medlem av Fagforbundet, og hvor lenge har du vært medlem?

Når jeg gikk helsearbeiderfaget på videregående skole i 2013 fikk vi besøk av Fagforbundet. Da fikk vi lære om rettigheter og plikter vi har i arbeidslivet, og hvor mye vi faktisk kan takke fagbevegelsen for. Allerede da ble jeg «solgt», som ung er det lett å være naiv når det kommer til arbeidslivet og samfunnet vi kjenner til i dag, uten å tenke på forgjengerne våre som har kjempet med nebb og klør for våre rettigheter. Verdiene som Fagforbundet står for er for meg en av hovedgrunnene til at jeg valgte å organisere meg der. Fagforbundet kjemper for et samfunn hvor forskjellene mellom mennesker skal være små og et rettferdig samfunn, noe jeg så absolutt stiller meg bak. Men den absolutt største grunnen er makten Fagforbundet har som organisasjon. Med over 410 000 medlemmer ved min side vet jeg at jeg aldri står alene, og det å vite at vi står sammen om kampene for gode lønns og arbeidsvilkår er for meg uvurderlig.

Du har jo naturligvis har tillitsverv tidligere, da du har vært leder av ungdomsutvalget hos oss frem til nå - men utover det, har du hatt andre tillitsverv?

Jeg startet som lokal yrkesseksjonsleder i Helse og Sosial i 2018. Deretter ble jeg bitt av basillen, og ordet «nei» forsvant fra vokabularet. Jeg har vært lokal ungdomstillitsvalgt og fagforeningsleder i Fagforbundet Vågå, samtidig som at jeg var nestleder i Fagforbundet Ung Innlandet. Jeg har også sentral kursveilederskolering, og har veiledet rundt om kring i Innlandet de siste 2 årene. I mars 23 ble jeg valgt som leder av Fagforbundet Ung Innlandet og jeg hadde den rollen fram til 19.mars 24 hvor jeg da ble valgt som opplæringsansvarlig

Hva er dine ambisjoner i ditt nye verv? Hva ønsker du å utrette i vervet?

Grunnen til at jeg ønsket å stille meg disponibel til opplæringsansvarligvervet er at jeg ser at kunnskap er nøkkelen til så mangt. Vår viktigste medlemsfordel er våre tillitsvalgte, og derav må de være godt skolerte. Når kunnskapen øker, øker også engasjementet. Og engasjement er en av de viktigste motivatorene vi har. Og når engasjementet øker, da er det moro og være tillitsvalgt!

Nå som Fagforbundet er virkelig inne i en digitaliseringsprosess så er jeg veldig glad for at de også digitaliserer og fornyer opplæringen. Det at vi nå følger utviklingstakten til samfunnet er for meg en seier i seg selv. For at vi skal ha den tariffmakten vi har i dag, og ikke minst øke den, så må vi følget samfunnsutviklingen. Reisen som fagbevegelsen nå er inne i er en reise jeg ønsker å være en del av, og videreformidle ut til fagforeningene. Dette er fremtidens fagbevegelse, og det å få være med å forme den veien er jeg utrolig takknemlig for!

Hva er det som har motivert deg til å ta på deg verv i Fagforbundet?

Jeg har nok alltid hatt en sterk rettferdighetssans, og et ønske om å bidra til å gjøre en forskjell. Som tillitsvalgt så har du påvirkningsmuligheter på mange nivå, og det er for medlemmene at vi tar de mulighetene vi har. Vi må aldri glemme hvem vi tillitsvalgte er der for! Det å kunne være en stemme for medlemmene i fellesskap har også vært noe som har motivert meg. Samholdet som man da føler på er utrolig sterkt.

Hva er dine superkrefter, hva er det som gjør at akkurat du er du?

Nå ja, om jeg har noen superkrefter er vel heller tvilsomt. Men jeg har jo det generelle problemet at jeg sjelden klarer å være stille! Jeg har et stort engasjement, og det er noe jeg ønsker å videreformidle. Jeg vil nok beskrive meg som uredd, for jeg er veldig glad i utfordringer, utvikling og det å «ta i et tak» for fellesskapet er for meg naturlig.

Har du en flause, eller en morsom historie du vil dele med oss?

Her har jeg nok veldig mange historier, men jeg tenker vi kan klare oss med en.

Jeg ble jo nestleder i Fagforbundet Ung Innlandet midt i covid-pandemien, så den digitale verden var det eneste jeg kjente til hvor vi hadde møtearenaer for alle fylkeskretser og sentralt. Når vi endelig skulle ha vår første fysiske samling på Sørmarka i 2021, skulle jeg kjøre bil ned fra Vågå. Jeg gledet meg, gruet meg og var like spent som et barn på julekvelden! Med god musikk på anlegget cruisa jeg og den gamle slitne Audi’en inn i 110 sona ved Minnesund. Plutselig fikk jeg motorstopp, og jeg havna på ei havarilomme. Det var ikke internettsignaler og jeg hadde da heller ingen aning om hvor i verden jeg var. Dette var også midt i rush-trafikken, så klart. Jeg ringte til daværende ungdomstillitsvalgt Marthe Ingeborg og forsøkte å forklare hvor jeg var, og at jeg ventet på veihjelp. Det jeg konkluderte med var at jeg ikke var så langt unna Oslo. Snill som hun var kasta hun seg i bilen for å komme å hente meg å ta meg med til Sørmarka. Det jeg ikke viste var at jeg var ca 1 time unna henne. Etter 1 time på havarilomma kom endelig veihjelpa å henta bilen, og der sto jeg igjen. Med babyrosa trillekoffert og Fagforbundssekk, alene, i 110 sona ved Minnesund. Etter at jeg ble henta å kjørt til Sørmarka ble jeg godt informert om at Minnesund ikke er like ved Oslo, og det de andre i fylkeskretsene assosierte meg med var «hun med uflaksen!»

Vi i Fagforbundet Innlandet ønsker Anna linnea masse lykke til med nye arbeidsoppgaver i ett nytt verv, og ser frem til at vi nå har en fullsatt tillitsvalgtstab og tilgjengelige ressurser slik Fylkesmøtet valgte i 2023 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?