Til hovedinnhold

Treg økning i andelen kvinnelige kommunedirektører

Kvinner i ledelse

Kvinner i ledelse (Foto: Mostphotos)

- Det er en positiv utvikling, men det går for sakte, sier Trond Finstad, leder av Yrkesseksjon kontor og administrasjon.

06.03.2024 av Martin Raaen Eidissen
Sist oppdatert: 07.03.2024

Høy andel kvinnelige ansatte, lav andel ledere

Omtrent 70 prosent av ansatte i kommunal sektor er kvinner. Jo høyere opp i beslutningshierarkiet man kommer, jo lavere sannsynlighet er det for at stillingen er besatt av en kvinne. 

–  Det er viktig at den kommunale toppledelsen gjenspeiler de ansatte de jobber for å ivareta. En mangfoldig ledelse vil i større grad gjøre en organisasjon i stand til å identifisere, anerkjenne og ivareta interesser, egenskaper, synspunkter, innspill og arbeid som innehas og utføres av ulike ansatte i organisasjonen, sier Finstad.

Så sent som i mars i 2022 var andelen kvinnelige kommunedirektører 26 prosent (SSB). I desember 2023 var 119 av 370 kommunedirektører kvinner, en andel på 32 prosent (SSB).

Kvinnelige ledere skårer bedre enn de mannlige

Det amerikanske konsulentfirmaet Zenger/Folkman utførte for noen år siden en større studie, blant annet gjengitt i Harvard Business Review. I undersøkelsen har lederne fått en såkalt 360 graders vurdering, fra både overordnede og underordnede, der de så på en rekke ulike egenskaper hos lederne og derfra vurderte hvordan de fungerte som ledere. På hele 17 av 19 parametere skåret de kvinnelige lederne høyere enn de mannlige. Liknende funn er også gjort i Norge, blant annet av BI-professorene Øyvind L. Martinsen og Lars Glasø.

Trond Finstad er tydelig på at vi trenger flere kvinner som toppledere i kommunene, og håper det blir en jevnere kjønnsbalanse i årene som kommer. 

Han sier videre at han ønsker alle kvinner i Fagforbundets yrkesseksjon kontor og administrasjon en riktig god 8. mars. 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?