Til hovedinnhold

Lønnstyveri på agendaen

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto (Foto: Pixabay)

I 2022 fikk Norge en ny lov om lønnstyveri etter initiativ fra Fagforbundet. Lønnstyveri er et alvorlig samfunnsproblem, som ofte rammer sårbare arbeidstakere. Likevel henlegges de aller fleste sakene som anmeldes. Hvorfor er det slik? Spørsmålet har den siste tiden fått oppmerksomhet i media og på Stortinget, og under Svart økonomikonferansen skal Fagforbundet og NTL utfordre justispolitikerne.

11.01.2024 av Lyra Lluka
Sist oppdatert: 11.01.2024

Utenlandske arbeidstakere med svak språkkunnskap og rettigheter er mest utsatt for lønnstyveri, og manglende overtidsbetaling er antagelig den vanligste formen.

Fra 1. januar 2022 ble lønnstyveri forbudt. Det har lenge vært forbudt å stjele penger fra andre. Det har også vært ulovlig for arbeidsgiver å stjele fra sine ansatte, men i praksis har ikke dette blitt fulgt opp. Derfor kan arbeidsgiver nå bli straffet med opptil seks års fengsel for lønnstyveri.

Likevel viser en kartlegging gjennomført av NRK at hele 90 prosent av lønnstyverisaker politiet behandler blir henlagt. Det er foreløpig kun én person som har blitt dømt for lønnstyveri siden loven trådte i kraft.

Hvorfor er det slik? 

Fagforbundets leder Mette Nord, sier til NRK at det er skremmende hvor mange saker som blir henlagt.  

– Når politiet bare så vidt har tittet på sakene og så lagt dem vekk, har de ikke fått den prioritet de fortjener. Samtidig er det prinsipielt viktig at det har falt en dom. Jeg håper det blir flere, sier hun til NRK. 

I desember stilte politiker Mimir Kristjansson (R) et skriftlig spørsmål til statsråd Emilie Enger Mehl om hva hennes vurdering av at politiet ikke prioriterer lønnstyverisaker er. 

I svaret sitt poengterer statsråd Mehl at a-krim, herunder lønnstyveri, er en viktig prioritet for regjeringen. Mehl svarer blant annet at lønnstyveri først og fremst har hatt en forebyggende effekt, men at det ikke kan legges skjul på at det er flere utfordringer knyttet til saker om lønnstyveri. Etatenes erfaring er at lønnstyveri-saker taper i prioriteringen mot andre mer alvorlige straffesaker. I tillegg er det også snakk om ressursmessige årsaker. 

Lønnstyveri blir tema på Svart økonomikonferansen til Fagforbundet og NTL, 23. janaur 2024, og justispolitikere vil bli utfordret på hvorfor situasjonen er slik den er. Du kan fremdeles melde deg på konferansen her.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?