Til hovedinnhold

Fagforbundets forslag om lønnstyveri - blir ny lov

Hvis en arbeidstaker stjeler fra sin arbeidsgiver, er strafferammen opp til seks år. Nå kan arbeidsgivere som stjeler lønna fra sine ansatte få samme straff, etter forslag fra Fagforbundet.

13.01.2022
Sist oppdatert: 13.01.2022

Fra 1. januar er lønnstyveri forbudt og kan straffes med opptil seks års fengsel. Det har i og for seg lenge vært forbudt å stjele penger fra folk. Det har derfor også vært ulovlig at en arbeidsgiver stjeler lønn fra sine ansatte. Men i praksis har ingen arbeidsgiver blitt straffet for det.

Arbeidsmiljøloven har tidligere nevnt to tilfeller der lønnstyveri har vært aktuelt. Det ene er at lønnstrekk uten avtale med den ansatte, er ulovlig. Det andre tilfellet er at arbeidsgiveren har plikt til å betale overtidslønn.

Manglende overtidsbetaling er antagelig den vanligste formen for lønnstyveri.

Forslag fra Fagforbundet

For to år siden fremmet Fagforbundets leder Mette Nord et forslag om at lønnstyveri burde være forbudt. Hvis en arbeidstaker stjeler fra sin arbeidsgiver, er strafferammen opp til seks år.

Nord ville at dette også skulle være strafferammen for en arbeidsgiver som tar lønna fra sine ansatte.

Daværende arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen syntes idéen var god og tok straks over Nords forslag. Våren 2020 varslet han at lønnstyveri skulle bli eksplisitt forbudt i lovverket.

Røe Isaksen foreslo å sette inn en bestemmelse i arbeidsmiljøloven som gjorde lønnstyveri straffbart.

Les hele artikkelen i Fagbladet her

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?