Til hovedinnhold

Ikke råd til egen bolig med deltid

DELTID: I følge deltidslista på Fagforbundet.no har kun 17% av 23 842 utlyste stillinger for helsefagarbeidere vært på 100%, skriver Alexander Liane.

DELTID: I følge deltidslista på Fagforbundet.no har kun 17% av 23 842 utlyste stillinger for helsefagarbeidere vært på 100%, skriver Alexander Liane. (Foto: Mostphotos)

Unge oppfordres til å utdanne seg innen helsefag, men ute i arbeidslivet får de stort sett bare deltidsstillinger. Det er ikke mulig å kjøpe seg bolig med en 34% stilling, skriver Alexander Liane, i denne ukas hjertsak.

21.06.2021 av -
Sist oppdatert: 26.10.2021

Hvert år ser vi tusenvis av håpefulle unge som har fullført studiene og læreperioden sin. Stolte over seg selv, og klare for å komme i arbeid. Være med på verdiskapningen på arbeidsplassen, bli en del av kollegiet og ikke minst få bruke den kompetansen de har opparbeidet seg gjennom flere år på skole og på læreplassen.

Det som alle også gleder seg til er å tjene egne penger. Tjene penger sånn at de kan kjøpe det de ønsker seg. Alle har forskjellige ønsker og prioriterer forskjellige. Noen vil kjøpe en bil, mens andre vil kjøpe el-sykkel. Noen vil kjøpe den nyeste og beste iPhonen, mens andre vil heller ha en robotstøvsuger. Alle ønsker og behov er forskjellige. Det er likevel én ting som nesten alle ønsker seg, og det er en bolig.

De ønsker å kjøpe seg egen leilighet eller hus. Vi blir fortalt av foreldrene våre at bolig, ja det burde vi kjøpe. Det er mye bedre enn å leie. Dette blir også bygget opp under av eksperter som sier at boligkjøp er en av de beste investeringene du kan gjøre. Problemet oppstår når den håpefulle ungdommen begynner å søke jobb etter jobb og kun får tilbud om 34% fast stilling eller 78% vikariat i 1 år.

En beregning fra Eiendom Norge viser at en singel spesialsykepleier med ti års ansiennitet – og dermed en lønn på nærmere 580.000 kroner, kun har muligheten til å kjøpe 2,5% av boligene til salgs i Oslo. Hvordan skal en da få det til dersom man er nyutdannet, i kanskje sin første jobb og har en deltidsstilling.

I følge deltidslistaFagforbundet.no har kun 17% av 23 842 utlyste stillinger for helsefagarbeidere vært på 100%. Likevel så oppfordres man til å søke helsefag. Norge trenger helsearbeidere! Bare ikke nok til å gi de som utdanner seg innen dette en 100% fast stilling sånn at de får forutsigbar inntekt, gode muligheter til å spare og muligheten til å komme seg inn på boligmarkedet.

Vi trenger endringer. Heltid må være normen, ikke deltid. Deltid er usolidarisk og øker forskjellene mellom folk. Boligmarkedet må bli mer åpent for unge som ønsker å etablere seg og ikke bare for eiendomsbaroner som spekulerer i boligmarkedet!

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?