Til hovedinnhold

Angola fremdeles ikke rede for tollunion

I forrige uke var det møte i Fellesmarkedet for det sørlige Afrika (SADC) som omfatter Angola og 14 andre land. SADC hadde et håp om at Angola ville være positiv til forhandlinger om tollunion.

27.08.2013 av Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 27.08.2013

Landene i det sørlige Afrika ønsker å øke frihandelen seg i mellom for å få til en større økonomisk vekst, men Angola sier nei til dypere regional økonomisk integrasjon.

Angola har hatt en eksplosiv økonomisk vekst etter tre tiår med borgerkrig. Landet er rikt på naturressurser, men produserer lite bortsett fra råolje som står for ca 45 % av bruttonasjonalprodukt (BNP), 75 % av statsinntektene og 90 % av eksportinntektene. I 2012 gikk kun 4 % av Angolas eksport til SADC. Råoljen blir eksportert i hovedsak til USA, India og Kina.

Til tross for eksportinntektene, så henger Angola etter å gi den fattige befolkningen elektrisitet og sikre vannforsyningen, kostnadene er skyhøye, og landet er ikke selvforsynt med mat.

Angola frykter at å åpne opp grensene for tollfri handel med resten av SADC, vil føre til at landet blir enda mer avhengig av oljepengene enn det er nå. SADC mener at dette ikke kan forklare hvorfor Angola favoriserer import fra Kina, Portugal og Brasil. De mener at det høye kostnadsnivået i Angola skyldes dyr utenlandske import, og at fattigdommen i både Angola og i regionen kunne ha blitt bekjempet med rimeligere import fra SADC-landene.  

Uavhengig av SADC-møtet har en ny valutalov trådt i kraft i Angola. Loven pålegger internasjonale oljeselskaper å betale noen innenlandske leverandører i den lokale valutaen kwanza i stedet for i amerikanske dollar. Oljeselskapene skal også betale skatt i kwanza. Med dette er Angola i ferd med å dedollarisere økonomien sin.

 

Kilder: 

South African Institute of International Affairs, av Louise Redvers, 26. august 2013

BD live, 27.august 2013

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?