Til hovedinnhold

Angola - et storslått tiggerland?

mekling6_ks2008.JPG

mekling6_ks2008.JPG

Fellesrådet for Afrika og Christian Michelsens institutt inviterer til møte med den verdens ledende forfatteren og Angola-forskeren Ricardo Soares de Oliveira på Litteraturhuset i Oslo 17. mars kl. 19-21.

13.03.2015 av Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 13.03.2015

Ricardo Soares de Oliveira har nettopp gitt ut den kritikerroste boka Magnificent and Beggar Land – Angola since the civil war. Ricardo Soares de Oliveira er professor i statsvitenskap ved University of Oxford og en av verdens fremste eksperter på president dos Santos regime, som har kontrollert Angola siden 1979. Forfatteren gir innblikk i både hvordan Angola bygger opp landet etter langvarig krig, men også hvorfor Vesten vil samarbeider med kleptokratiske stater, dvs stater som har en styreform hvor lederne stjeler fra landet på bakgrunn av sin gitte makt.

En lang rekke norske selskaper er engasjert i utvinning og ilandføring av Angolas olje. Statoil alene betaler hvert år like mye skatt til Angola som det totale norske bistandsbudsjettet. Hvordan kan norske selskapers verdiskaping i Angola bidra til utvikling i landet?

Angola har inngått en strategisk allianse med Kina, og en lang rekke utenlandske selskaper, deriblant norske, aksepterer myndighetene krav om å samarbeide med anonyme angolanske selskaper. Anonyme selskaper er kontroversielle fordi de muliggjør korrupsjon, og ofte i realiteten kontrolleres av presidentens venner og familie.

Angolas økonomi har vært en av de raskest voksende i verden. BNP steg 11 milliarder dollar i 2002 til 114 dollar i 2012.  Fremdeles lever det store flertallet lever i fattigdom. Helt nødvendig infrastruktur som flyplasser og motorveier er bygget, men i tillegg er oljepengene kanalisert til dyre sportsarenaer, skyskrapere og shoppingsentre mens underernæring, høy barnedødelighet og manglende tilgang til utdanning preger folks hverdag. Hva skal til for at oljerikdommen kan komme folket til gode ettersom beslutningstakerne har sløst bort oljepenger de siste ti årene?

Soares de Oliveira vil bli intervjuet av Maren Sæbø, redaktør i Verdensmagasinet X. Samtalen vil foregå på engelsk, og det vil bli anledning til å stille spørsmål.

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?