Til hovedinnhold

Noen nøkkeltall fra Statistisk sentralbyrå om helsa vår. (SSB)

SSB

SSB

Levealderen i Norge er blant de høyeste i verden og øker fortsatt. Samtidig hevder 3 av 10 at de har helseproblemer som påvirker hverdagen.

05.06.2012 av Hermann Albert
Sist oppdatert: 08.04.2021

 

 

Nøkkeltall:

 

3 av 10 sier at de har helseproblemer som påvirker hverdagen

1 av 4 har en sykdom i muskler eller skjelettet

10-15 prosent har psykiske problemer

1 av 8 har ligget på sykehus det siste året

1 av 10 i yrkesaktiv alder er uføretrygdet

21 prosent av 16-74 åringer røyker daglig (2008)

2 av 5 dør av hjerte- og karsykdom

 

 

 

  • Levealderen i Norge er blant de høyeste i verden og øker fortsatt. Levealderen til menn var 71 år i 1970 og vel 78,2 år i 2007. Kvinner har økt levealderen fra vel 77 år til 82,7 år i samme periode. Dette henger sammen med redusert dødelighet av hjerte- og karsykdommer gjennom mange år. Lav spedbarnsdødelighet bidrar også til en gunstig dødelighetsutvikling.
  • Over halvparten av voksne har en sykdom eller skade. Til tross for sykdom, skavanker og funksjonsproblemer sier 8 av 10 at de har god helse. Siden midten av 1980-tallet er det færre eldre som har funksjonsvansker og helsen til godt voksne menn har bedret seg. En del sykdommer øker i utbredelse. Det gjelder i hovedsak muskel- og skjelettlidelser, noen kreftformer, og psykisk betingede plager særlig blant unge. De nevnte lidelsene er blant hovedårsakene til sykefravær blant arbeidstakere og uføretrygding.
  • Antallet sykehusopphold har økt på nittitallet og fram til i dag. Eldre står for nær en tredel av alle innleggelser ved norske sykehus. Det er kvinner som har flest opphold. Sett bort fra svangerskap og fødsel, er menn større brukere av sykehustjenester enn kvinner. I tillegg til svangerskap, fødsel og barseltid er hjerte- og karsykdommer, svulster og skader de vanligste årsakene til sykehusopphold.

 

 

 

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?