Til hovedinnhold

Spørsmål og svar for deg som er student

Det er usikre tider for mange. Mange av våre studentmedlemmer kontakter oss nå med spørsmål om praksis, personlig økonomi og så videre. Her finner dere svar på en del og vi vil oppdatere fortløpende. Trenger du bistand ta kontakt med din lokale fagforening.

24.03.2020 av Renate Tårnes
Sist oppdatert: 24.03.2020

Studenter og økonomi

Stortinget har nettopp vedtatt en ny såkalt krisepakke for å avhjelpe virkningen av koronatiltakene på økonomien. I den nye krisepakka vil det komme anledning for studenter som opplever bortfall av inntekt, til å få hjelp fra Lånekassen. Lånekassen arbeider med å utforme denne ordninga. Vi vil komme tilbake med mer info så fort som mulig. 

Husk at som studentmedlem i Fagforbundet er du omfattet av LO-favør.

Permittering fra deltidsjobb

Mange studenter er avhengige av deltidsjobben, men får ikke støtte fra NAV etter permittering og har havnet i en økonomisk vanskelig situasjon. Regjeringa har blitt pålagt av Stortinget om å jobbe sammen med Lånekassen for å finne løsninger.

Dagens regelverk tillater ikke at studenter både mottar lån/stipend fra Lånekassen og dagpenger fra Nav, og det har foreløpig ikke kommet noen regelendringer på dette. Ved permitteringer har man kun rett på to dager lønn, som betales av arbeidsgiver. Man kan også ha rett til utbetaling av allerede planlagte vakter. Unntak gjelder også for studenter som:

  • Tar utdanning utenfor normal arbeidstid. 
  • Tar kortvarig utdanning eller opplæring som ikke varer lenger enn tre måneder. 
  • Tar utdanning ved norskopplæring som ikke varer lenger enn ett år.
  • Er med i et introduksjonsprogram for nye innvandrere.

I praksis gjelder dette ganske få av de over 200 000 studentene som jobber ved siden av studiene. LO jobber opp mot politikere og andre organisasjoner for å utvide tiltakene til også å omfatte studentene, slik at ikke våre medlemmer og andre blir økonomisk skadelidende. Det er også en urettferdighet knyttet til at enkelte har mulighet til økonomisk hjelp fra familie, mens andre ikke har denne muligheten.

Etter innspill fra blant annet LO varslet regjeringen torsdag 19. mars at studenter skal få dekket inntektstap fra deltidsjobb gjennom Lånekassen. Hvor mye dette vil dekke og hva som kvalifiserer for å få den støtten legger vi ut her. Fagforbundet forventer løsninger for de som taper inntekt for en normal jobb ved siden av studiene og de innen samfunnskritiske utdanninger som stiller opp i beredskapen  og ikke utøver sin normale praksis eller deltidsjobb grunnet helserisiko.


Sykestipend ved sykdom

Er du student og syk i mer enn to uker, kan du få stipend og lån som du har fått utbetalt i perioden du var syk, gjort om til stipend. Du kan også ha rett til sykestipend dersom du blir forhindret fra å følge undervisning fordi barnet ditt blir sykt.

Endrede regler for praksis

Mange praksissteder holder stengt på grunn av smittefare. Igjen er det studiestedet ditt som bestemmer hvordan man løser utfordringene knyttet til dette. Noen utdanninger krever en viss type og mengde praksis for å få godkjent praksisperioden, og LO jobber for at konsekvensene av pandemien skal bli minimale samtidig som kvaliteten i praksisoppholdet opprettholdes. Ta kontakt med ditt utdanningssted og din praksisplass for informasjon og nærmere avtale rundt dette.

Fra og med 18. mars endret regjeringen reglene for praksis, for å gi universitetene og høyskolene mer fleksibilitet i hvordan dette gjennomføres for studentene. 

De konkrete endringene:

  • Universitetene og høyskolene kan fastsette midlertidige tiltak og unntak som de definerer som "forsvarlig og nødvendig". I denne vurderingen må utdanningsinstitusjonene blant annet legge vekt på at studentene skal oppnå det nødvendige læringsutbyttet og ha den nødvendige yrkeskompetansen ved fullført utdanning.
  • Det skal ikke komme fram på vitnemålet ditt at ditt universitet eller høyskole har måtte bruke erstatningstiltak for ordinær praksis.
  • Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet er enige om at vitnemål er dokumentasjon på at studenter har oppnådd læringsutbyttet de trenger for å bli autorisert som helsepersonell. Dette vil bli lagt til grunn når autorisasjonssøknader behandles.
  • Forskriften vil gjelde midlertidig for utdanning som gjennomføres i perioden frem til 1. september 2020. Departementet vil vurdere behov for å forlenge forskriften i lys av utviklingen i virusutbruddet.
  • Departementet vil også følge utviklingen nøye og vurdere om det er behov for ytterligere justeringer eller presiseringer i regelverket.

Les mer på regjeringen.no.

Autorisasjon for studenter på helsefaglige utdanninger

  • Det er studenter på helsefaglige utdanning som er bekymret for at unntakstilstanden vil gjøre det vanskeligere å få autorisasjon som helsepersonell.
  • Regjeringa jobber med hvordan autorisasjonsmyndighetene vil behandle søknader fra søkere som nå får et litt annerledes studieløp.
  • Regjeringa er også i dialog  med andre europeiske land om hvordan de håndterer de felles europeiske kravene til praksis.
  • Din fagskole, universitet eller høyskole gir deg mer informasjon når regjeringa har svar på disse spørsmålene.

Jeg har behov for særskilt tilrettelegging. Hva skjer nå?

Studenter med funksjonsnedsettelse og andre særskilte behov har rett til individuell tilrettelegging. Unntakstilstanden endrer ikke på dette. Tilretteleggingen skal sørge for at de faglige kravene ikke svekkes, men det kan være særskilte grunner til at studiestedet ikke kan tilby den samme tilretteleggingen som tidligere. Ta kontakt med ditt studiested for hvordan dette best løses i din sak.

Særlige utfordringer i forbindelse med spredning av koronaviruset

Fagforbundet får nå inn bekymringsmeldinger fra tillitsvalgte i kommuner og helseforetak om mangel på personell og ressurser til å håndtere utbruddet av koronaviruset, og det er ingen tvil om at utbruddet vil kreve mye av mange. Skal vi klare å håndtere de utfordringene som spredning av SARS-CoV-2 skaper, må mange, også studenter, strekke seg langt. Fagforbundet har, sammen med andre forbund, allerede inngått en avtale med arbeidsgiversiden om blant annet betydelig adgang til mer overtidsbruk for vanlige arbeidstakere i helsesektoren. Du kan lese mer om avtalene på Fagforbundets egen nettside om koronaviruset og arbeidslivet.

Fagforbundet vil understreke at alle må forholde seg til FHIs oppdateringer av status og informasjon. Folkehelseinstituttets retningslinjer og anbefalinger om karantene og hygienetiltak må følges. Dette gjelder både studenter og utdanningsinstitusjoner - i denne situasjonen har man en gjensidig forpliktelse til å legge til rette for at læring kan foregå innafor ramma av de gitte anbefalingene. 

Flere offentlige myndigheter gir informasjon om hvordan man unngår spredning og annen praktisk informasjon om koronaviruset og myndighetenes tiltak:

Både studenter og ansatte ved helsefaglig utdanningsinstitusjoner er å anse som helsepersonell etter helsepersonelloven. Dermed er de en del av beredskapen og vil kunne bli brukt som helsepersonell i kommuner og helseforetak. Dette kan gi mange unike læringsmuligheter, men det kan også sette studenter i svært krevende situasjoner.  Fagforbundet har tillitsvalgte i hver eneste helsevirksomhet i både private og offentlige helsetjenester i hele landet. De står klare til å hjelpe studentmedlemmer med store og små problemstillinger som måtte oppstå.

Studentmedlemskap i Fagforbundet

Dersom du som leser dette ikke er medlem i Fagforbundet, vil vi selvfølgelig sterkt oppfordre deg til å bli det. Mange studenter jobber ved siden av studiene, og som studentmedlem i Fagforbundet får du hjelp uansett hvilken jobb du har ved siden av studiene. Minimumskrav for å kunne organisere seg som studentmedlem er at studiet anses som hovedbeskjeftigelse, minimum 30 studiepoeng pr år. 

Det koster ikke mye å være medlem og studentmedlemmer regnes som ordinære medlemmer i Fagforbundet og har alle medlemsfordeler, men er ikke en del av stipendordningen. Hvis du jobber ved siden av studiene, vil vi kunne hjelpe deg dersom du ikke får de lønns- og arbeidsforhold du har krav på. Som medlem i Fagforbundet får du også tilgang til det helsefaglige verktøyet pleiar.no, alle fagkursene i Fag i fokus og alle fagforbundets fagkonferanser og seminarer.

Trenger du noen å snakke med?

Isolasjon og den usikkerhet denne situasjonen skaper, kan gi mange utfordringer som de ikke føler at de kan snakke med sine nærmeste om. Her er noen tips til hvor du kan søke hjelp og støtte:  

Lenker til nyttig informasjon:

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?