Til hovedinnhold

FHI: Ikke nødvendig å vaske klær på 60 grader

Mye forvirring og usikkerhet har oppstått rundt anbefalingen barnehageansatte har fått om å vaske klærne sine på 60 grader. Vi har spurt Folkehelseinstituttet om hvorfor dette står i smittevernveilederen, og fikk som svar at det er helt trygt å vaske klærne med såpe og lunkent vann.

24.04.2020 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 07.05.2020

Det er Folkehelseinstituttet som sammen med Utdanningsdirektoratet har utarbeidet smittevernveileder for barnehager i forbindelse med gjenåpning 20. april. Der står det at ansatte anbefales å benytte tøy som kan vaskes ved 60°C, men det er ikke nødvendig med eget arbeidstøy. Fagforbundet stilte derfor spørsmål om hvorfor det er anbefalt å vaske klærne sine på høy varme siden det er ingen krav for arbeidstøy.

Folkehelseinstituttet sier at koronaviruset har en beskyttende kapsel som blir ødelagt av såpe og det inaktiveres med bruk av vanlig såpe og lunkent vann. Det er helt trygt å vaske klærne man har brukt i løpet av arbeidsdagen på 40 grader så lenge man husker å bruke vaskemiddel. De skriver videre at de var upresise i veilederen og vil modifisere rådet ved neste revisjon.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?