Til hovedinnhold

Mangler tittel til artikkel med id [10921]

20.03.2020 av Ellisiv Solskinnsbakk
Sist oppdatert: 20.03.2020

Intervjuet med Eirik fant sted den gang Corona bare var en øl. Nå har det dukket opp en annen type Corona og i forbindelse med tilstramningene var mediene fulle av stoff om selvstendige næringsdrivende som hadde inntekt når de la seg og ingen når de våkna. 

Eirik er en av de som jobbet som selvstendig i mange år, men som nå har fått seg fast jobb, så vi kontaktet ham for å høre om han føler seg heldig.

 

Eirik overhører at spørsmålet er relatert til Coronasituasjonen og sier at han føler seg heldig i forhold til at en uheldig slengbemerkning mot sjefen ikke lenger er lik fyken.

Jeg prøver igjen, og spør om Coronasituasjonen påvirket arbeidsplassen hans på noe vis.

- Jeg var første mann i karantene. Hadde følt meg litt uvel og har en sønn som allerede var satt i karantene. Så jeg ringte legevakten – og ble satt i karantene. Ble testet. Var ikke smittet. I arbeid umiddelbart. Så det var tre dager borte fra jobben. Men - jeg er jo ansatt, så jeg får betalt for det.

Jeg hører smilet gjennom telefonen.

Men, Eirik. Kjenner jeg deg rett har du vel regnet ut hva dette hadde kostet deg hvis du hadde jobbet som såkalt «konsulent».

- Det har jeg vettu. Hadde det vært tre vanlige dagvakter var det 6000 kroner ut av lomma. Tre nattevakter a 12 timer – som jeg ofte jobber - er 9500 kroner tapt. Og hadde det vært før i tiden med døgnvakter hadde jeg jo mista omtrent 20.000 kronasjer - hvis jeg hadde vært riktig uheldig. Nå får jeg fortsatt ca 12600 brutto for de tre nattevaktene jeg mista, inkludert nattillegg og helgetillegg.

Så du er glad for å være ansatt?

- JAA! JAA! Det er veldig bra å være ansatt i Coronatider. Føles veldig mye sikrere. Corona skaper jo usikkerhet og er alvorlig og greier, men du. Vi må snakke litt om fleksibilitet.

Eirik nærmest tvinger meg til å skrive noen ord om noe han påstår vil tvinge seg fram. Hjertebarnet hans. Fleksibilitet.

- Du vet. Noe av den fleksibilitet som såkalte konsulenter har bør vi klare å få til for ansatte! Hender vi bytter vakter her jeg jobber nå, som ansatte altså, fordi livet til folk blir litt enklere med litt fleksibilitet. Men det gir jo sjefen litt mer jobb med turnusen, så vi prøver å ikke strekke strikken for langt.

- Jeg mener jo at fleksibilitet kan være bra for alle. Eller de fleste. Kunne vært flott hvis man kunne være fleksibel nok til at noen for eksempel kunne jobbe mest om vinteren, andre om sommeren. Men det er vel vanskelig i forhold til AML. Kanskje man kunne lage en slags tids- eller timekonto som kunne reguleres i AML.

Du mener noe retning av Nordsjøturnuser?

- Jaa. Kanskje det. Kjenner ikke dem. Men det høres riktig ut. De må jo være unntatt fra AML på et vis. Slik som medleverturnus vel er.

- Vi må jo innse at det moderne samfunnet er skrudd sammen på en annen måte enn industrien på 30-tallet. I dag er det jobber hvor man kan jobbe lenger vakter uten å slite seg ut.

Når yngstegutten om noen år flytter ut kunne jeg gjerne jobbe myyyye om sommeren. Da har jo barnefamilier behov for ferie. Det kan de få når jeg jobber mye - og så kan jeg gjerne ha myyye fri om vinteren – og for eksempel drive isfiske og kanskje brygge litt øl på hytta.

Jeg hører smilet i stemmen hans.

- Joda. Det er vanskelig i forhold til AML – og den har vi definitivt bruk for, men kanskje vi kunne finne på noe lurt som var litt mer tilpasset moderne tider likevel. Selv om det er vanskelig altså. Tenke utenfor boksen.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?