Til hovedinnhold

De gule vestene – opprøret mot Macron

ENGASJERT: Elina Dumont forteller om de gule vestene til journalister fra LOs forening for fagblad og informasjon (LOFF) som var på studietur i Paris. Tidligere leder for LO i Oslo, Roy Pedersen (t.v) og tidligere leder av kommunistpartiet i Paris, Daniel Cirera, hjelper til å tolke.

ENGASJERT: Elina Dumont forteller om de gule vestene til journalister fra LOs forening for fagblad og informasjon (LOFF) som var på studietur i Paris. Tidligere leder for LO i Oslo, Roy Pedersen (t.v) og tidligere leder av kommunistpartiet i Paris, Daniel Cirera, hjelper til å tolke. (Foto: Jan-Erik Østlie, LO Media)

Elina Dumont har vært med i de gule vestene fra starten. I 15 år levde hun på gata i Paris. Nå bruker hun livet sitt på å bedre vilkårene for fattige og hjemløse.

12.11.2019 av Marianne Billing
Sist oppdatert: 29.11.2019

Da Emmanuel Macron vant presidentvalget i 2017 lovet han det franske folk å kjempe imot ulikhet. I stedet gjorde han det motsatte. Han har økt bensinavgiften, strømprisen og skatten for pensjonister, og kuttet i formueskatt og arbeidsledighetstrygd. Folket føler seg lurt – de er rasende.

– Alt har blitt dyrere. Strøm, mat, medisiner, bensin og offentlig transport, og ikke minst er det veldig dyrt å bo. Et rom på 17 kvadrat kan koste fra 800-1000 euro i måneden, selv en sosialbolig i Paris koster ca 600 euro. Da blir det ikke mye igjen å leve for. Også folk som er i jobb må bo i bilen fordi de får så dårlig betalt, forteller Elina.

Dyp sosial krise

Det er ett år siden franskmenn tok til gatene for å protestere. 17. november i fjor okkuperte og blokkerte 300.000 demonstranter i gule refleksvester veier og rundkjøringer over hele landet i protest mot økt bensinavgift. Fra å være et distriktsopprør utviklet det seg til et bredt folkeopprør. Hovedkravet er at de rike skal betale mer skatt.

De gule vestene er ikke en organisasjon. De har ingen leder og de kommer fra hele det politiske spekteret, fra ytterste venstre til ytterste høyre. De er uenige om mye, men en ting er de enige om, at Frankrike er i en dyp sosial krise.

– Det er arbeidsledige, folk uten fast bopel, alenemødre, ansatte i det private og det offentlige, unge og gamle, ja, til og med folk som klarer seg bra, men som ser elendigheten rundt seg, forteller Elina. Selv jobber hun som frivillig for en organisasjon for hjemløse, og hun er med i et ukentlig radioprogram hvor de diskuterer politikk.

Voldsomme konfrontasjoner

Til å begynne med tok ikke Macron de gule vestene alvorlig. Etter hvert ble det voldsomme konfrontasjoner mellom deler av de gule vestene og politiet.

Etter et halvt års protester var antallet døde oppe i 11, 4000 var skadet og 12 000 arrestert. Elina tror opprøret vil blusse opp igjen fordi pensjonssystemet skal reformeres. Frankrike har 42 forskjellige pensjonsavtaler som skal bli til én universell.

– De gule vestene støtter pensjonsopprøret. Folk har allerede opplevd kutt etter kutt i pensjonene. Mange kommer ikke til å ha råd til å betale husleie. 5. desember skal vi ha en stor aksjon, og det kan bli generalstreik, sier Elina.

Ble kastet på gata i rullestol

Det sosiale sikkerhetsnettet har store hull. Elina forteller om en venn, apotekeren Fouad. Han har diabetes og lå seks måneder i koma. Begge bena måtte amputeres.

– Mens han lå på sykehus ble ikke leia hans betalt. Han ble kastet på gata i rullestol. Det er helt forferdelig. Og over 500 barn sover på gata i Paris, forteller Elena. Hun vet hva det innebærer av sult, kulde, overgrep og vold.

Verken hun eller de gule vestene har tenkt å gi seg.

– Vi gir oss ikke før Macron går av, sier Elina Dumont.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?