Til hovedinnhold

Stopp krigsforbrytelsene!

Fagforbundet Oslo ved arbeidsutvalget viser solidaritet ned Palestina.

Fagforbundet Oslo ved arbeidsutvalget viser solidaritet ned Palestina. (Foto: Martin Halsos)

Uttalelse fra Fagforbundet Oslos representantskap 20. mars

21.03.2024
Sist oppdatert: 21.03.2024

Gazas befolkning trenger en umiddelbar, permanent våpenhvile

I 1967 okkuperte Israel Vestbredden og Gaza. Dagens situasjon må ses i lys av dette. Fagforbundet Oslo fordømmer Israels kollektive avstraffelsen mot det palestinske folk. Vi gjør som generalsekretæren i FN og fordømmer Hamas terroraksjonen den 7. oktober. Men det legitimerer ikke Israels krigshandlinger, som til nå har ført til over 30 000 drepte palestinere og 73.000 sårede.

De hensynsløse israelske krigshandlingene i Gaza, resulterer i massive og tragiske tap. Israel har bombet flyktningleirer, angrepet sivile mål og ifølge verdens matvareprogram er minst 576 000 mennesker i Gaza, en fjerdedel av befolkningen, ett skritt unna hungersnød.

Vi ser at respekten for folkeretten og internasjonal humanitær lov forvitrer. Denne krigen angår ikke bare Midtøsten, men handler også om fundamentale globale prinsipper som internasjonal lovgivning, menneskerettigheter og demokrati. Det er begått krigsforbrytelser og flere av FNs hjelpearbeidere er drept i Gaza de siste ukene enn i noen annen enkeltkonflikt i organisasjonens 78-årige historie. Gazas befolkning trenger en umiddelbar, permanent våpenhvile.

Det humanitære behovet til innbyggerne på Gaza er enormt, og det er avgjørende at hjelpe-organisasjonene har tilstrekkelige ressurser til å gå raskt inn med nødhjelp så fort det lar seg gjøre. Vi er glade for at Norge opprettholder sin støtte til UNRWA, men ser med vantro på vestlige lands stans i støtten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger.  De humanitære korridorene må umiddelbart åpnes for nødhjelp og livsviktige forsyninger.

Fagforbundet Oslos representantskap observerer at det internasjonale samfunnet ikke har maktet å sette en stopper for krigen i Gaza. Vi oppfordrer Norge til å øke presset mot Israel, samt USAs støtte til krigføringen. Gazas befolkning trenger en umiddelbar, permanent våpenhvile nå!

Nei til doble standarder

Norge har fordømt Russlands angrep på Ukraina og innført omfattende sanksjoner. Fagforbundet Oslos representantskap mener at det internasjonale samfunnet ikke kan ha doble standarder, og må øke presset mot Israel ved sanksjoner, slik man har gjort mot Russland.

Stopp krigføringen nå!

Relaterte artikler:

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?