Til hovedinnhold

Midten: Kort om ny særalderspensjon

De som må gå av med pensjon tidligere enn vanlig har fått nye regler. Her er en kort oppsummering.

02.10.2023 av Geirmund Jor og André Haugen
Sist oppdatert: 02.10.2023

Fra 2025 vil alle offentlig ansatte ha påslagspensjon. Det innebærer at samlet pensjon er lik summen av folketrygd, ny AFP og ny tjenestepensjon. I tillegg kommer opptjening i gammel ordning.   

Livsvarig påslag 

De som har særaldersgrense får et livsvarig påslag som skal gjøre at de ikke taper i livsvarig pensjon, selv om de går av tidligere enn de som har ordinær aldersgrense.  

For de ulike særaldersgrensene Fagforbundets medlemmer er omfattet av, er påslaget:

  • 65 år i dag: 5,8 prosent av sluttlønn.  
  • 60 år i dag: 7,7, prosent av sluttlønn. 

For å få fullt særalderspåslag, må man ha 30 år i stilling med særaldersgrense, og ha særaldersgrense i minst 10 av de siste 15 årene før aldersgrensa/pensjonsuttak.  

Beløpet avkortes 

Både tidligpensjon og særalderspåslag blir avkortet hvis du har inntekt over et visst nivå samtidig som du mottar pensjon. Reglene er ulike for ulike særaldersgrenser. 

Dermed skiller denne ordningen seg fra resten påslagspensjonene i offentlig sektor, hvor det ikke vil bli avkorting. Dette gjelder tjenestepensjon, folketrygd og AFP. 

Påslaget levealdersjusteres 

For de som har særaldersgrense 60 år, vil første uttaksalder for tidligpensjon på 66 prosent av lønna stige med økt levealder. En som er født i 1973, vil trolig måtte jobbe til han eller hun er 61 år, og vil ha tidligpensjon fram til 68 år, før han eller hun blir alderspensjonist.  

85-års regelen blir faset ut 

For de med 65 års særaldersgrense, er siste årskull med 85-årsregel 1964-kullet. Deretter gjelder ordinære regler og særalderspåslag.  

For de som i dag har 60 års aldersgrense innebærer avtalen som nå er inngått at 85- årsregelen fases ut med månedlig utfasing over tre år etter 1970- kullet. Det innebærer at tidligst mulige avgang fra og med 1973-kullet er ved særaldersgrensen. Perioden med tidligpensjon på 66 prosent forskyves med økende særaldersgrense. 

Veien videre 

Det er avtalt at de nye pensjonsreglene skal evalueres innen 2035. Spørsmålet om hvem som skal ha særaldersgrenser i framtida, og hva disse grensene skal ligge på, skal behandles i en senere prosess. Det er fortsatt ikke avtalt når dette skal skje. 

Det er viktig at du som tillitsvalgt holder deg oppdatert. På fagforbundet.no/pensjon vil du finne mer utfyllende informasjon om særalderspensjon. 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?