Til hovedinnhold

Gode hjelpere i et hardt presset paradis

Anna Lund Bjørnsen har levd 4 måneder i Jordandalen sammen med palestinske bønder og gjetere.

Anna Lund Bjørnsen har levd 4 måneder i Jordandalen sammen med palestinske bønder og gjetere. (Foto: Anna Lund Bjørnsen)

– Jordandalen er det rene ville vesten. Her lever de palestinske bøndene under konstant trakassering og press fra bosettere. Vi gjør det vi kan for å hjelpe og støtte dem og gjøre verden oppmerksom på det som foregår.

06.06.2023 av Knut Brobakken
Sist oppdatert: 14.06.2023

Anna Lund Bjørnsen er leder i Oslo Brannkorpsforening, med et hjerte som banker for Palestina. I tre måneder har hun levd sammen med de palestinske bøndene i Jordandalen, som deltager i ledsagerprogrammet til Kirkenes Verdensråd. Ledsagerprogrammets misjon er å være øyenvitner til de menneskerettighetsbruddene palestinerne er utsatt for under okkupasjonen. Ledsagerne er gjester hos de lokale kirkene og lever og bor i de mest utsatte lokalsamfunnene.

Et fruktbart paradis

Ledsagerprogrammet til Kirkenes Verdensråd er viktig for å hjelpe de palestinske bøndene i Jordandalen.
Ledsagerprogrammet til Kirkenes Verdensråd er viktig for å hjelpe de palestinske bøndene i Jordandalen. (Foto: Anna Lund Bjørnsen)

Jordandalen utgjør nesten 30 prosent av landområdet på Vestbredden og er et av verdens mest fruktbare jordbruksområder. Bare 5 prosent av Jordandalen er under full palestinsk kontroll. De gjenstående 95 prosentene er de facto annektert av Israel, og palestinerne lever under harde restriksjoner. Mange har ingen eller minimal tilgang til utdanning- og helsetjenester, vann og elektrisitet. Mange motorveier er reservert for biler med israelske nummerskilt, og det finnes utallige militære kontrollposter som hindrer bevegelsesfrihet.

Et liv under press

– Palestinerne har det som kjent veldig vanskelig generelt, men situasjonen for bøndene i Jordandalen er mest prekær av alle. Israel har et uttalt mål om å formelt annektere hele Jordandalen. Dette forsøker de å gjennomføre ved å utpostere bosettere som trakasserer og fortrenger palestinerne. Hus rives, vannressurser strupes, og gjetere og bønder blir trakassert og utsatt for vold av væpnede bosettere, sier hun.

– Som deltager i ledsagerprogrammet får du en mye dypere og nærere innsikt i situasjonen. Når du lever tett på lokalsamfunnet tre måneder i strekk, gir det en helt annen innsikt enn en svipptur på en uke eller to. Vi bodde i Jeriko fra januar til april og var daglig vitne til press og trakassering.

Sterke inntrykk

– Du må sitte igjen med mange sterke inntrykk?
– Ja, både på godt og vondt. Kontrasten mellom de harde forholdene palestinerne lever under og den overstrømmende gjestfriheten og varmen du møtes med, er total. Situasjonen kan føles håpløs, men jeg føler likevel at vi utgjør en viktig forskjell ved å være til stede og dokumentere overgrepene som skjer. Og palestinerne er krystallklare: De lar seg ikke presse vekk, og den internasjonale solidariteten vi viser er essensiell i kampen for å bestå.

– Så du vil anbefale andre å delta i ledsagerprogrammet?
– Helt klart! Det er en skjellsettende opplevelse, og du får venner for livet både blant palestinerne og de andre deltagerne.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?