Til hovedinnhold

– Skal ikke bruke fellesskapets penger på dårlige lønns- og arbeidsvilkår

KRITISK: Leder av Fagforbundet Ringsaker, Jørn Eriksen, vil ikke at kommunen skal kjøpe plasser på det nye, private demenssenteret.

KRITISK: Leder av Fagforbundet Ringsaker, Jørn Eriksen, vil ikke at kommunen skal kjøpe plasser på det nye, private demenssenteret. (Foto: Martine Grymyr)

På Ringsaker skaper et nytt privat demenssenter politisk konflikt mellom høyre- og venstresida.

31.05.2023 av Martine Grymyr
Sist oppdatert: 22.06.2023

Snaue 15 kilometer unna fagforeningskontoret i Brumunddal ligger gamle Jølstad skole, som i 2020 ble kjøpt opp av Belcanto Invest AS og bygget om til et privatdrevet omsorgssenter for demente.  

Senteret har plass til 16 til 18 beboere, og skal drives i regi av et datterselskap av nederlandske DDN (De Drie Notenboomen). 

Men der Høyre jubler over tilbudet, vil ikke Arbeiderpartiet bruke kommunens penger på å kjøpe private omsorgstjenester.

Forhandler egen lønn

– På våren her hadde de åpen dag og informasjonsmøte på senteret. Da dro noen av oss opp dit for å kikke litt og stille noen spørsmål om bemanning og arbeidsvilkår, forteller Jørn Eriksen, leder av Fagforbundet Ringsaker, og fortsetter: 

– Blant annet fikk vi vite at hver og en ansatt skulle forhandle sin egen lønn og pensjon.  Tonen var sånn at slik gjør vi det i Nederland, og slik vil vi gjøre det her. Jeg er ikke motstander av at private folk skal tjene penger, men jeg er motstander av at det går på bekostning av ansattes lønns- og arbeidsvilkår. Noen skal tjene penger her, og til syvende og sist er det de på gulvet som taper på det.  

– Til slutt sa de til og med at alt skulle bli enklere for dem hvis vi får et regjeringsskifte, sier Eriksen.

Trenger ikke det åpne markedet

Og akkurat denne saken kan bli et hett tema i høstens kommunevalg. Ringsaker er AP-styrt og har vært det siden 1930-tallet.  

– Dette får aldri gjennomslag så lenge vi har en sterk venstreside. Arbeiderpartiet har støtte fra både Rødt og SV i denne saken. Vi er fullstendige motstandere av å tjene penger på denne måten, sier Eriksen.
 
– Vi gir gode tjenester for demente i dag, og jeg ser ingen grunn til at vi skal ut på det åpne markedet for det. Selvfølgelig vil vi alltid ønske å styrke omsorgen, men ikke på bekostning av arbeidsfolk. 

Demenssenteret skal etter planen åpne i september. Eriksen er ikke i tvil om at noen vil kjøpe plasser der. 

– Vårt poeng er at kommunen ikke skal kjøpe plasser der. Vi skal ikke bruke fellesskapets penger på at arbeidstakere har dårlige lønns- og arbeidsvilkår. Det er helt uaktuelt.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?