Til hovedinnhold

Nå trer Ung inn i AU

Jeanette Lea Romslo, leder av Fagforbundet Ung, på talerstolen under Fagforbundets landsmøte.

Jeanette Lea Romslo, leder av Fagforbundet Ung, på talerstolen under Fagforbundets landsmøte. (Foto: Martine Grymyr)

Landsmøtet vedtok å gi leder av Fagforbundet Ung både tale- og forslagsrett i arbeidsutvalget. – Vi skal bruke denne muligheten fornuftig, lover leder Jeanette Lea Romslo.

11.11.2022 av Martine Grymyr
Sist oppdatert: 11.11.2022

En lang prosess nådde sin ende, da Fagforbundets landsmøte i oktober vedtok å gi leder av Fagforbundet Ung tale- og forslagsrett i Fagforbundets arbeidsutvalg (AU). Det er en historisk avgjørelse, som leder av Fagforbundet Ung, Jeanette Lea Romslo, vet å sette pris på: 

– Dette vedtaket gjør at ung nå blir påkoblet det som skjer i arbeidsutvalget. Det gjør at vi er mye mer informert rundt ting som skjer i forbundet, og at vi faktisk er med i prosesser på et tidlig tidspunkt. Vi har ikke stemmerett, og heller ikke en møteplikt, men en møterett. Vi skal bruke den muligheten og oppdraget som landsmøtet har gitt oss fornuftig.  

Lang prosess 

Neste år fyller Fagforbundet Ung 20 år som Fagforbundets egen ungdomsorganisering. Nå, når ung omfatter rundt 50 000 av forbundets 400 000 medlemmer, er tida moden for å ta et viktig steg inn i Fagforbundets daglige ledelse.  

– Vedtektene har ikke vært til hinder for at representanter for ung kunne bli invitert inn til AU for å prate om diverse saker, men det var ved svært sjeldne tilfeller at dette faktisk ble gjort, selv om vi gjerne ønsket mer medvirkning, forklarer Romslo. 

Prosessen hit har vært lang og har involvert mange folk. 

– På sentralt nivå har vi tatt opp forslag om at ung skal tiltre AU i saker som er for, eller som handler om våre unge medlemmer. Det forslaget har vi fremmet i landsmøtebehandlingen i både forbundsstyret og i landsstyret denne våren, men der har vi ikke fått flertall. Det ble jobbet godt ute i fylkene parallelt, og det er takket være den fantastiske innsatsen som er gjort ute i fylkene at det faktisk ble en realitet at vi nå tiltrer arbeidsutvalget, sier Romslo. 

Vinn-vinn for alle parter 

Nå blir ungdomsorganiseringa mer involvert prosessene i ledelsen og i de forskjellige avdelingene i Fagforbundet. Det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter, sier Romslo. 

– Det å få være med i prosessene før det kommer til forbundsstyret vil være bra, og det lar oss henge bedre med i svingene i hva som både skjer innad i forbundet, men også ute rundt oss. Vi får innsikt, og ikke minst så lærer vi også veldig mye, forklarer Romslo, og fortsetter: 

– Vi får gitt vårt unge perspektiv i saker og vi må nå faktisk bli tatt med og lyttes til. Det er bra for oss, men det er også bra for arbeidsutvalget å få inn noen med nettopp det perspektivet. Vi skal mene noe i ungdomssaker, men vi skal også mene noe og gi våre tanker i andre type saker. For eksempel så er valgkamp, heltidskultur og pensjon minst like viktig for oss unge som for alle andre.  

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?