Til hovedinnhold

Brasil på vei ut av det ekstreme høyre

Det kan gå mot seier for Lula da Silva, fagbevegelsens favorittkandidat, i det kommende brasilianske presidentvalget i oktober.

19.09.2022 av Rolv Rynning Hanssen
Sist oppdatert: 19.09.2022

Luiz Inácio Lula da Silva vokste opp i en fattig arbeiderfamilie. Som barn jobbet han som bud og skopussgutt i havnebyen Santos. Han ble streikeleder og fagbevegelsens venn, og endte opp som Brasils president.

Men den ytre høyrepolitikeren Jair Bolsonaro vant presidentvalget i 2018 etter at Lulas etterfølger i Arbeidernes Parti ble stilt for riksrett. Lula ble snart etter arrestert og fikk ikke stille som presidentkandidat.

Vil stanse angrep på fagbevegelsen

Lulas arrestasjon banet vei for et høyreekstremt regime i Brasil.

Brasil under Bolsonaro har blitt en internasjonal paria for sin destruktive miljøpolitikk. Bolsonaro har selv skapt raseri med sin ultrakonservative retorikk mot kvinner, minoriteter og LHBT+-samfunnet. Men hans høyreekstreme regjering dukket ikke opp fra ingensteds. Den er et resultat av angrep på organisert arbeidskraft og systematisk fjerning av lovverk som beskytter arbeidere og fagforeninger.

Går for valgseier

Verdens fagbevegelse har engasjert seg sterkt mot fengslingen av Lula gjennom internasjonale kampanjer. FNs menneskerettighetskomité har i år konkludert med at Lula da Silva ikke fikk en rettferdig rettergang i dommen som førte til hans 580 dagers fengsel.

Etter seks år med analyser slo det internasjonale organet fast at tidligere dommer Sergio Moro var partisk i sine kjennelser mot Lula. De konkluderte også med at Lulas politiske rettigheter ble krenket i 2018, da han ble utestengt fra å delta i valget.

Generalsekretær Sharan Burrow i Den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen ITUC sa dette etter menneskerettighetskomiteens vedtak:

- Vi lyktes i å frigjøre Lula, annullere alle hans falske domfellelser, gjenopprette hans politiske rettigheter og avsløre Sergio Moros partiskhet i den brasilianske høyesterett. Denne monumentale beslutningen fra FN er nok et skritt i riktig retning.

- Men det er ikke nok. Den eneste måten å fikse Brasil og få til reell rettferdighet for det brasilianske arbeidsfolket er ved å beseire Bolsonaro i november og velge Lula til president igjen, slår han fast.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?