Til hovedinnhold

Jula er mer enn kjøpefest

TA VARE PÅ HVERANDRE: Gi av det du har – et smil, et ønske om en fin dag til de du møter i alle situasjoner og anledninger, gled noen ut av det blå. Det skal ikke så mye til, skriver Isabell Johansen Myrli.

TA VARE PÅ HVERANDRE: Gi av det du har – et smil, et ønske om en fin dag til de du møter i alle situasjoner og anledninger, gled noen ut av det blå. Det skal ikke så mye til, skriver Isabell Johansen Myrli. (Foto: Mostphotos)

Ikke alle gleder seg til jul. La oss gjøre jula til noe mer enn en kjøpefest, skriver Isabell Johansen Myrli i denne ukas hjertesak.

08.12.2021 av Isabell Johansen Myrli
Sist oppdatert: 09.12.2021

Adventstida er i gang, vi går imot jul med stormskritt og alle hjerte gleder seg...eller? Det er nok mange der ute som gleder seg til jula og alt som hører til. Jeg er en av de som gleder meg, og jeg deler mer enn gjerne hva jeg gleder meg mest til; nemlig det å treffe min familie igjen. Nå har jeg det slik at jeg har fri hele jula, og har anledning til å reise hjem på juleferie til mine aller nærmeste

Men slik er det ikke alle som har det, det er ikke alle som har fri i jula, og det er ikke alle som er så heldig at de har noen å feire jul sammen med. Det er heller ikke alle som har råd til å feire den jula de egentlig har lyst til.  

Jula i fjor fikk jeg juledagene hjemme med familien min, før jeg måtte reise tilbake der jeg bor for å jobbe nyttår. Da jeg kom tilbake på jobb var det mange som spurte om jeg hadde hatt det fint, og jeg fortalte med stjerner i øynene om hvor godt det hadde vært å være hjemme sammen med mine, helt til jeg så en kollega begynne å gråte. Hun gråt fordi hun ikke hadde anledning til å reise hjem til sin familie – og det, det knuste hjerte mitt i tusen knas. Jeg tenker ofte tilbake på dette. Jeg så også en mor som delte på Facebook, der hun spurte om det var noen som hadde fint brukte små ting som hun kunne bruke i adventskalender til sine barn på fem og sju år, for hun hadde så lyst at de skulle få det, men hadde ikke råd. Igjen gikk hjertet mitt i tusen knas. Det er ikke første gangen jeg ser slike type innlegg, og neppe siste.  

Det har dessverre blitt slik at desember er en måned med et enormt stor kjøpepress. Vi lever også i et relativt dyrt samfunn der alt koster, og alt for mange familie lever under fattigdomsgrensa. Mange kjenner nok ekstra på dette nå i disse dager, da julegaver er et stort tema. Det reklameres og ropes opp julegaver over hele linja, jo dyrere og større gaver, jo bedre. Det er også dessverre slik at det er mange som sitter alene i jula, kanskje fordi de bor langt unna familien og ikke har råd eller anledning til å reise hjem, eller kanskje fordi de ikke har familie – det kan være mange årsaker. 

Jeg skjønner at mange gruer seg til jula, og det knuser hjertet mitt atter en gang. Jo eldre jeg blir, jo mer setter jeg pris på min barndom og de tradisjonene vi har hatt hjemme. For det er ikke slik at alle har like gode minner rundt julehøytiden, særlig barn. Selv om de kanskje har alt de ønsker, og får alt de ønsker seg, så er det dessverre mange som opplever en jul fylt med alkohol og kaos. Man hører ofte slike historier – og det, det knuser hjertet mitt enda mer.  

Det er meningen at jula være en fredfylt og fin høytid. En høytid der vi viser omtanke for hverandre, hvor vi viser solidaritet og samhold. Ta deg en pust i bakken, tenk deg litt om, er du en av de som har alt du trenger, og kanskje litt til – hvorfor ikke dele med noen som ikke har det? Eller kanskje du har anledning til å gjøre noe ekstra for de som er alene, en som har dårlig råd?  

Er du en av dem som har det trangt økonomisk, eller er alene i jula? Du er ikke alene om det. Og det er helt greit å ikke gi julegaver. Hvorfor ikke heller avtale med de du skal utveksle gaver med, at dere heller finner på noe hyggelig sammen en gang det passer seg? Det gjør jeg og de aller fleste vennene mine, fordi vi heller ønsker å se tilbake på de øyeblikkene vi har delt, enn en ting som kanskje bare ender opp liggende i en skuff.  

Ta vare på hverandre. Gi av det du har – et smil, et ønske om en fin dag til de du møter i alle situasjoner og anledninger, gled noen ut av det blå. Det skal ikke så mye til. Jeg håper alle får en så fin førjulstid og juletid som overhodet mulig. God jul! 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?