Til hovedinnhold

Deltid er ikke rekrutterende

FAST STILLING: Hel, fast stilling burde være en selvfølge i alle yrker, skriver helsefagarbeider AnnIren Moen.

FAST STILLING: Hel, fast stilling burde være en selvfølge i alle yrker, skriver helsefagarbeider AnnIren Moen. (Foto: Illustrasjon/Mostphotos)

Norge trenger helsefagarbeidere, men hvem vil utdanne seg til 19 prosent fast stilling, spør AnnIren Moen i denne ukas hjertesak.

16.04.2021 av -
Sist oppdatert: 26.10.2021

For et par måneder siden skrev min lokalavis at det er vanskelig å rekruttere lærlinger i flere fag, og jeg må bare spørre; er det så rart? Hvor ofte lyses det ut store, faste stillinger som helsefagarbeider?

Etter endt læretid er det ikke mange 100 prosent stillinger som helsefagarbeider å søke på her jeg bor, i Valdres. Som regel er det 19 prosent fast på helg, av og til 50-60 prosent fast, også kan du være tilkallingsvikar ved siden av. 19 prosent fast stilling er ikke noe å komme i banken med for å søke om boliglån.

Da jeg gikk på videregående og skulle utdanne meg til helsefagarbeider, ble det sagt at jeg var sikret jobb i all fremtid. Ja, det er riktig det, men det er bare når arbeidsgiver har behov for deg. Det er veldig synd at det er slik.

Man ser aldri et tømrerfirma lyse ut en 25 prosent stilling som tømrer. Kommunene har en jobb å gjøre. Det er også bevist at det blir mindre fravær om folk er ansatt i fulle stillinger, og det sier seg selv. Da vet du når du skal på jobb, og du vet når har fri. Det å jakte på ekstravakter er slitsomt, du vet aldri når neste fridag er, du vet aldri hva lønnen din er neste måned. Alt blir stående på vent fordi du kanskje kan få en ekstra vakt.

Jeg sier alltid at jeg er heldig som har en arbeidsavtale der det står heltidsansatt i Vang kommune, men hvorfor skal jeg være heldig som har full stilling? Det burde vært en selvfølge i alle yrker! Fagforbundet jobber aktivt med heltidskultur og det er jeg stolt av. Dette er noe kommunene må ta til seg og tenke på når de gjør endringer.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?