Til hovedinnhold

ABC Deltid – Fagforbundet Ung lanserer en guide fra A til Å

Victoria De Oliveira, Åse Kristin Ask Bakke, Jonas Gahr Støre og AUF-leder Astri Hoem diskuterer hva som må gjøres for å løse deltidskrisa under lanseringen av ABC Deltid på Utøya 10. august.

Victoria De Oliveira, Åse Kristin Ask Bakke, Jonas Gahr Støre og AUF-leder Astri Hoem diskuterer hva som må gjøres for å løse deltidskrisa under lanseringen av ABC Deltid på Utøya 10. august. (Foto: Lars Helgerud)

Nyvalgt leder av Fagforbundet Ung, Victoria De Oliveira, ønsker seg en heltidsreform og fikk med seg Jonas Gahr Støre til Utøya for å lansere kampanjen ABC Deltid. – Å jobbe for heltid er en hovedsak for Arbeiderpartiet, lover Støre.

12.08.2021 av Marianne Billing
Sist oppdatert: 18.08.2021

">heltid og en heltidsreform. Dette er viktig for våre medlemmer, og det er krav nummer én, sier Victoria De Oliveira.

– Når man tilbyr unge nyutdanna fagarbeidere deltidsstillinger som gjør at de ikke har mulighet til å få endene til å møtes er det en kjempeutfordring.

Oliveira har selv jobbet som renholder på sykehjem, pleieassistent og vernepleier og sittet med mobilen i handa og håpet på ekstravakter. I Arbeiderpartiets 100-dagersplan for ny regjering lover de å jobbe for «sørge for faste ansatte, fagarbeidere og lærlinger ved å utvikle en Norgesmodell for et seriøst arbeidsliv».

Bevisbyrden må snus

– Det å jobbe for heltid er en hovedsak for oss. Det er knyttet til kommuneøkonomi. Derfor er det viktig at vi prioriterer en bedre kommuneøkonomi framfor skattekutt. Vi skal arbeide for en heltidsreform og sørge for at loven brukes for å fremme det, lover Støre.

– Vi har ordførere og kommunepolitikere som viser at det er mulig å gjøre noe med det når de gjør det grundig. De metodene må vi dele, framholder Støre.

Han mener at bevisbyrden når det gjelder rett til større stilling må snus.

– Hvis folk holdes i deltid og vil jobbe heltid må bevisbyrden snus. Du skal ikke måtte bevise at du har rett til det, det er de andre som må bevise at det ikke går, sier Støre.

Oppslagsverk om deltidskrisa

Fagforbundet Ung har lagd en guide fra A-Å som skal hjelpe den enkelte til å forstå deltidskrisa. På nettsiden ABC Deltid finner du en rekke temaer som beskriver konsekvensene av ufrivillig deltid og forslag til hva som kan gjøres.

– Vi snakker mye om deltidskrisa, men hva betyr egentlig det. Det er ulike temaer, f.eks. på B har vi Boligdrømmen. Det er ikke enkelt på komme inn på boligmarkedet med deltidsstilling. Så vi forklarer hva Fagforbundet står for. Vi mener alle skal ha en mulighet til å jobbe fulltid slik at de får mulighet til å få lån i banken, sier Oliveira.

Likestillingsutfordring

Hun mener det må tas grep for dem som rammes.

– Det er i stor grad unge folk og kvinner. Dette er en likestillingsutfordring, selv om det også rammer noen menn. Det er kvinners arbeidsliv som i hovedsak rammes av deltid. Det å systematisk ikke ha hele stillinger i en hel sektor kan nesten ses på som sosial dumping, bare at man kaller det deltid, mener Oliveira.

Fagforbundet Ung håper tillitsvalgte, medlemmer og arbeidsfolk vil snakke om deltid og de utfordringene det gir.

– Jeg håper at folk tør å si fra at de ikke har mulighet til å gjøre de samme tingene som andre fordi de jobber deltid. Vi må snakke om de utfordringene som er felles og tørre å løfte dette opp på arbeidsplassen. Også vi håper folk vil dele og spre den digitale kampanjen, oppfordrer Victoria De Oliveira.

Nyutdanna til deltid

Med på lanseringen er også Åse Kristin Ask Bakke, som er står på andreplass på lista til Ap i Møre og Romsdal. Hun er i tillegg medlem av Fagforbundet, sykepleier og jobber i hjemmesykepleien i Ålesund, og har derfor har kjent tematikken på kroppen.

Åse Kristin Ask Bakke måtte ta til takke med 33,22 prosent vikariat da hun var ferdigutdannet sykepleier i fjor.
Åse Kristin Ask Bakke lover å jobbe for hele, faste stillinger når hun etter alt å dømme kommer inn på Stortinget til høsten. Her viser hun fram en kortstokk med alle temaene i kampanjen ABC Deltid fra A-Å.

– Jeg var nyutdanna sykepleier i fjor. Vi ble fortalt at det manglet en drøss med sykepleiere og fagarbeidere, at vi kunne velge å vrake i jobber. Men realiteten er at jeg og de jeg studerte med fikk deltidsjobber eller vikariat. Jeg jobber nå i et 33,22 prosent vikariat. Det kan man ikke leve av, det skjønner alle, forteller Åse Kristin Ask Bakke.

Her er kravene fra Fagforbundet Ung til Ap

  • Vi krever at det arbeides for en heltidsreform  
  • Lovfestet rett til heltid 
  • Legge til rette for gjennom bedre kommuneøkonomi, som gir mulighet for å kun lyse ut hele stillinger
  • Vi krever at heltidsreformen er et kvinneløft like mye som et heltidsløft.  

Se overleveringen av kravene 10. august på Utøya

Se også paneldebatten med Fagforbundets leder Mette Nord, Victoria de Oliveira, stortingskandidat for Ap, Åse Kristin Ask Bakke og AUF-leder Astri Hoem

Deltidsrapporter for alle landets valgkretser

Fagforbundet har undersøkt hvor store stillinger som lyses ut for sykepleiere og helsefagarbeider i Norge og laget deltidsrapporter fra alle landets valgkretser. Det lyses ut mange stillinger for helsefagarbeidere men kun 18 prosent er en heltidsstilling. Aller verst er det i Vestfold og Telemark, der er kun én prosent av stillingene som lyses ut er heltid.

Nesten to av ti stillinger som lyses ut på landsbasis er under 20 prosent stilling.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?