Til hovedinnhold

Lysdesign og fagorganisering

Martin Myrvold.

Martin Myrvold. (Foto: kim pilgaard)

Martin Myrvold er utdannet lysdesigner fra Rose Bruford College i England. Han har jobbet siden 2005, mest i prosjektstillinger litt sånn til og fra. - Lysdesign innen dans og teater er ganske smalt, sier han, og legger til at det er veldig få som lever av det. Spesielt som selvstendig.

30.03.2020 av Kim Pilgaard
Sist oppdatert: 30.03.2020

Vi møtte Martin på kafe på Grünerløkka, før koronaepidemien kom og stengte ned det yrende folkelivet på «Løkka». Vi møtte ham for å snakke om hvorfor han som selvstendig, eller frilanser, hadde meldt seg inn i Fagforbundet. Vi ville høre om fordeler og ulemper ved å være selvstendig, og om hvorfor han har valgt å være fagorganisert seg selv om han ikke er ansatt arbeidstaker.

Frihet viktig

Martin forteller at det er veldig få faste stillinger i lysdesign så valget om å starte for seg selv som selvstendig er ikke så vanskelig.

- Vil du ha de interessante jobbene må du ta oppdrag, altså være selvstendig. Bransjen er slik, forteller han.

Markedet og mulighetene ligger i mange små teatre og en film her og en film der.

- Frihet er også viktig, sier Martin videre. Det går på frihet til å velge prosjekter selv og frihet til i langt høyere grad å styre tiden selv. Da er det så klart ikke en åtte til fire jobb, mer 24-7, men det betyr ofte veldig konsentrerte prosjekter og altså fri-perioder innimellom.

Heldig med et stort nettverk

Martin mener det er tyngst å være selvstendig for de som er nyutdannet.

- Jeg har jo jobbet en del år. Jeg har både hatt faste jobber og en del oppdrag, og det har gitt meg et ganske stort nettverk. Og det er ikke så mange som har den spesielle utdannelsen jeg har, så det er egentlig flere jobber å få enn det jeg klarer. Altså ikke noe spesielt usikkert for meg.

Han innrømmer at det tok en stund før han valgte å droppe fast jobb og det har mest å gjøre med hva slags oppgaver han liker å jobbe med. Han foretrekker det kreative med lysdesign mer enn det tekniske.

Trygghet viktig, men krevende

Vi spør om familieliv og om han aldri har kjent på en utrygghet med tanke på å ha penger på konto når regningene skal betales.

Til det svarer Martin at han er god på å organisere og at det for han fungerer bra å være selvstendig og ha barn. Han har sluttet med turneer og oppdrag utenfor Oslo, for det er jo ikke spesielt familievennlig, for å si det sånn.

- Jeg forsøkte en stund å være både ansatt og å kjøre prosjekter samtidig, men det ble fryktelig stressende så til slutt valgte jeg bort fast jobb.

 Martin sier det var veldig rart i begynnelsen, men så fort at det var jobber nok kom jo tryggheten etter hvert

- Jeg har en økonomisk «buffer» med oppsparte penger til 2-3 måneder. Men så er jeg også ganske forsiktig, sier han. I tillegg var en stor hjelp å allerede være inne på boligmarkedet da jeg begynte som selvstendig. Jeg har hørt om de som har problemer med å få lån.

Juridisk hjelp i Fagforbundet

Martin har privat pensjonssparing og litt pensjon fra de faste ansettelsene han har hatt.

- Feriepenger tar jeg fra bufferen, innrømmer han.

Fagforbundet selvstendig håper ha kan gi en trygghet ved kontraktsinngåelser.

- Å ha en jurist til å sjekke kontrakter hadde vært bra. Og jeg tenker også at det kunne vær fint å ha en med fra Fagforbundet med på kontraktsmøter. Det er jo ikke noen tariff de kan hjelpe med, men man føler seg sterkere uansett når man ikke er alene, sier Martin Myrvold.

Slik har koronatiltakene rammet Martin

  • Alt arbeid ut april er kansellert, og det er usikkert hvordan mai og juni ser ut samtidig som jeg har et barn som jeg har hjemmeskole med på fulltid.
  • For halvparten av mine prosjekter i denne perioden har det kommet en avklaring på at jeg får full kompensasjon, da det allerede er nedlagt en betydelig mengde arbeid.
  • Jeg klarer meg foreløpig på fakturert inntekt. Og så har jo heldigvis Stortinget kommet med en krisepakke for selvstendige. Og den ser jo mye bedre ut nå enn den gjorde før regjeringens krisepakke ble justert av Stortinget. Så kanskje jeg kan unngå å bruke for mye av min buffer – altså det jeg har spart til eventuelle perioder uten oppdrag.
  • Har sendte mail e-post til Fagforbundet og ba om råd, og fikk da informasjon om hva vi som selvstendige skulle gjøre i forhold til NAV.

Hva synes du Fagforbundet Selvstendig kan gjøre videre?

- Jeg mener selvstendig næringsdrivende har blitt godt ivaretatt i krisepakken som har kommet fra regjeringen, som vel er et felles produkt fra regjering, storting og interesseorganisasjoner.

Og jeg mener at den ordningen med dagpenger og sykepenger for selvstendig næringsdrivende som koronakrisen har tvunget fram burde bli værende og jobbes videre med. Slik som samfunnet ser ut i dag hvor det oppfordres til innovasjon fra små bedrifter, midlertidige arbeidsforhold og selvstendighet er dette en trygghet og en helt nødvendig støtte for utvikling av en slik modell. Kanskje det er her Fagforbundet Selvstendig kan gjøre en jobb.

Fagforbundet Teater og Scene


Geirmund jor

Henriette Jevnaker, Foreningsleder, Fagforbundet Teater og Scene:

Fagforbundet Teater og Scene organiserer frilansere og selvstendig næringsdrivende innenfor scenekunstområdet. Disse medlemmene leverer ofte tjenester innenfor våre allerede tariffregulerte virksomheter der de utfører oppgaver som design og leverer spisskompetanse innenfor en rekke fagområder. Å organisere medlemmer utenfor det ordinære arbeidstaker/arbeidsgiverforholdet er både interessant og utviklende for oss tillitsvalgte, særlig fordi problemstillingene er så individuelle. Frilansere og selvstendig næringsdrivende i våre områder er en veldig uensartet gruppe. Noen frilanser fordi de trives med det, har et godt nettverk og kundegrunnlag og klarer seg godt. Andre frilanser fordi det ikke finnes ansettelsesmuligheter for deres fagområde, de kan være nyutdannede som etablerer nettverk, eller de frilanser i tillegg til fast hovedarbeid. Vi må sørge for trygghet i arbeidshverdagen for alle.

For oss er det viktig å organisere selvstendige av to hovedårsaker:

  • For det første skal alle som deltar i arbeidslivet i Norge ha anledning til å organisere seg. Få hjelp og støtte, samt å kunne bli representert av en tillitsvalgt.
  • For det andre må vi sikre at vi har innsikt i alle deler av våre virksomheters drift. Det skal ikke være slik at arbeidsgiverne kan undergrave tariffavtalene ved å leie inn bemanning fremfor å ansette.
  • Ved å organisere selvstendige fyller vi alle parters behov. Vi sikrer de selvstendige og de fast ansatte samtidig.
  • Noen selvstendige er i realiteten midlertidig ansatte og har rettigheter etter arbeidsmiljøloven jfr. Aleris-saken. Slike avklaringer bistår fagforeningen med.

Dette gjør Fagforbundet Teater og Scene

  • Kurs i opphavsrett og åndsverk. Hvilke lovverk og reguleringer gjelder når du utvikler et verk, hvordan sikre eierskap, kreditering og kompensasjon.
  • Kurs i årsregnskap/årsoppgave og selskapsform.
  • Bistand i kontraktspørsmål og avtalerettslige spørsmål.
  • Bygger faglig fellesskap.
  • Politisk arbeid: pensjon, trygd, lovverk som er relevant for selvstendige.

Det er utfordrende å sikre frilanserne en demokratisk forankring i fagforeningen når systemet er bygd opp rundt de klassiske virksomhetsvise klubbene. Medlemmene er en del av klubben når de frilanser i virksomhetene, utenom dette har de en direktelinje til fagforeningen. Fagforeningen må etablere og drifte andre typer møteplasser for de medlemmene som ikke har en fast arbeidsgiver.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?