Til hovedinnhold

Forpliktende Palestinasamarbeid

Fagforbundets leder Mette Nord og Norsk Folkehjelps generalsekretær Liv Tørres har et felles mål om å støtte palestinernes rettigheter.

Fagforbundets leder Mette Nord og Norsk Folkehjelps generalsekretær Liv Tørres har et felles mål om å støtte palestinernes rettigheter. (Foto: Picasa)

I dag underskrev Fagforbundets leder Mette Nord og Norsk Folkehjelps generalsekretær Liv Tørres avtalen om det forpliktende samarbeidet for Palestina som ble vedtatt på Fagforbundets landsmøte i november 2013.

05.02.2014 av Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 05.02.2014

Avtalen er en videreføring av samarbeidet i forrige landsmøtet som har vært en suksess når det gjelder politisk påvirkningsarbeid i Norge, ambassadørkorps og prosjektstøtte i Palestina og de palestinske flyktningleirene i Libanon.

- Dette er en felles viktig satsning for oss begge, sier Liv Tørres. 

Mette Nord fremhevet Fagforbundets ambassadørkorps som en viktig del av avtalen. Med ambassadørene får vi spredd det viktige arbeidet som gjøres ut i organisasjonen vår.

 

Langsiktighet nødvendig

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp deler en tradisjon for internasjonal solidaritet, og har felles synspunkter om viktigheten av å ha langsiktig fokus for palestinernes situasjon under okkupasjon og som flyktninger. Det er ingen tegn til at okkupasjonen opphører i den nærmeste framtiden, heller ikke utbyggingen av de folkerettsstridige bosettingene eller at ferdigstillelse av muren på okkupert område blir stanset.

Palestinerne er svekket av den interne splittelsen. Palestinsk forsoning vil føre til positive følger for samfunnslivet under de palestinske selvstyremyndighetene og er avgjørende for palestinernes evne til å handle kollektivt.

Blokaden av Gaza har blitt et etablert faktum som verden forholder seg altfor passivt til. Egypts stengning av tunellene under grensen i 2013 gjør situasjonen prekær. Det er avgjørende med et fokus på Gaza som i tillegg til det humanitære tar tak i blokaden som politisk spørsmål og den langsiktige ødeleggelsen av samfunnet i Gaza.

Fagforbundet har derfor valgt å støtte Norsk Folkehjelps lokale partnere i Øst-Jerusalem, Vestbredden og Gaza. Organisasjonene er Union of Agriculture Work Committees (UAWC), General Union of Cultural Centers (GUCC), Al-Maqdese, Union of Palestinian Women Committees (UPWC) og Palestinian Center for Democracy and Conflict Resolution (PCDCR). Støtten har et rettighetsperspektiv, mulighetene for å organisere seg og økt politisk deltakelse.

Målgruppene for støtten er bønder og fiskere, kvinner, ungdom og palestinske arbeidere i Øst-Jerusalem.

 

Forverring i Libanon

Befolkningspresset i leirene er fortsatt økende som følge av borgerkrigen i Syria.  Situasjonen i leirene har i mange tiår vært svært belastende for flyktningene og har nå blitt enda mer prekær. Den ustabile regionale situasjonen gjør det også vanskelig å få et gjennombrudd for større sivile rettigheter for flyktningene.

For å fremme flyktningenes egen evne til å kreve sin rett viderefører Fagforbundet sin støtte til arbeidet med Kvinner Kan gjennom støtte til et nettverk med fire palestinske og en libanesisk organisasjon: Lebanese women’s organizations: General Union of Palestinian Women (GUPW), Association Najdeh (Najdeh), National Institution of Social Care and Vocational Training (NISCVT), Popular Aid for Relief and Development (PARD) og Lebanese Women Democratic Gathering (RDFL). Prosjektet har som mål å styrke kvinnelige ledere og medlemmer av kvinneorganisasjoner og kvinnegrupper blant palestinerne i Libanon og blant libanesere. Kvinnene får opplæring i kommunikasjon og argumentasjonsteknikker, tale- og debatteknikk, arbeid med media, forhandlingsteknikk og nettverksarbeid. Dette har bidratt til å øke kvinneandelen i rådene i de palestinske leirene i Libanon og økt kvinners innflytelse.

Støtte til Ungdom Kan gis gjennom de lokale organisasjoner: National Institution of Social Care and Vocational Training (NISCVT), Popular Aid for Relief and Development (PARD); Youth for Development (YFD); Arab Palestinian Cultural Club; National Association for Vocational Training and Social Services og AlJaleel Organization.  Prosjektet gjennomføres i 5 palestinske flyktningleirer. Ungdommene får opplæring i ledelse, strategisk arbeid og planlegging, påvirkningsarbeid, kampanjearbeid og konfliktløsning. Dette har bidratt til å styrke muligheten for ungdom i leirene til å påvirke saker som angår dem.

 

Politisk arbeid 2014-17

Forholdene i Midtøsten tilsier at det er helt avgjørende med et økt internasjonalt press på Israels okkupasjonspolitikk. De siste tre årene har Fagforbundet og Norsk Folkehjelp tatt en rekke politiske initiativer til støtte for palestinerne som har klart å sette dagsorden og konkrete resultater gjennom dokumentasjon og politisk påvirkningsarbeid.

VITA selger ikke lenger okkupasjonsvarer, givere til Karmel-instituttet får ikke lenger skattefradrag og Nordea har utelukket selskapet Cemex fra sin investeringsportefølje. Kampanjeuke mot G4S i oktober 2013 mobiliserte tillitsvalgte og medlemmer i Fagforbundet og Norsk Folkehjelp, og førte til et omdømmetap for selskapet.

Arbeidet med å dokumentere norske bånd til den israelske okkupasjonen vil fortsette i årene framover. I tillegg vil vi fortsette samarbeidet om å drive felles påvirkning om politiske saker som kommer opp og hvor vi kan påvirke norsk opinion og myndigheter til støtte for palestinernes rettigheter. 

 

Organisatorisk samarbeid 2014-17

I forbindelse med den nye avtalen, er det opprettet et nytt ambassadørkorps bestående av tidligere og nye ambassadører. Det er en eller to ambassadører i hvert fylke. Ambassadørene har et spesielt ansvar å informere og spre engasjement i sitt fylke. Ambassadørreisene til Libanon og Palestina vil fortsatt være et viktig utgangspunkt for ambassadørenes arbeid. Det arrangeres fem reiser i løpet av avtaleperioden og hver ambassadør deltar på en reise.

Oversikt over og kontaktinformasjon til ambassadørene finner du HER.

 

Krisesituasjoner i Midtøsten

Det er en nøkkel til fred i Midtøsten at palestinerne får realisert sine rettigheter. Fagforbundets fokus vil derfor alltid være på Palestina, men med et engasjement for hva som hender i regionen ellers i en tid der regionen er i endring og hvor krig og ødeleggelse herjer. Fagforbundets deltakelse i Norsk Folkehjelps nødhjelpsstafett for syriske flyktninger i 2012/2013 og 2013/2014 har gitt Norsk Folkehjelp mulighet til å yte humanitær hjelp i stor skala.

Vektlegging av støtte til Midtøsten i krisesituasjoner er ut fra et humanitært og solidarisk hensyn, men også med tanke på prosjektene Fagforbundet støtter i samarbeidsavtalen på Palestina og Libanon.

Den vanskelige situasjonen for folk i Midtøsten vil nok dessverre vedvare i lang tid fremover og samarbeidsavtalen åpner opp for at Fagforbundet gis anledning til å kunne støtte ulike kriser i Midtøsten gjennom ekstrabevilgninger.

 

Fortsatt prosjektstøtte til Laos

Laos er verdens mest utbombende land. Siden 2010 har midlene fra Fagforbundet bidratt til at flere landsbyområder i Sekong-provinsen i det sørlige Laos nå er helt fri for klasebomber. Prosjektstøtten vil fortsette i denne provinsen.

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?