Til hovedinnhold

Ziada-saken til nederlandsk domstol

Nesten tusen mennesker og organisasjoner har bidratt til en internasjonal kronerulling for å støtte den palestinske Ziada-familiens rettsak mot det israelske militæret for krigsforbrytelser i Gaza i 2014. Den historiske høringen finner sted i en nederlandsk domstol i Haag 17. september.

03.10.2019 av Eddie Whyte
Sist oppdatert: 03.10.2019

Norske fagorganiserte, med Fagforbundet i spissen, har spilt en viktig rolle i innsamlingsaksjonen. Den er støttet blant annet av forfatter Susan Abulhawa, Dr. Ilan Pappe, Dr. Norman Finkelstein, Senator Frances Black, George Galloway og rockelegenden Roger Waters. Bakgrunnen for det engasjementet er israelske militærstyrkers bombing av Ziada-familiens hjem i Bureij-flyktningleir i juli 2014. 

Angrepet la familiehuset i ruiner i løpet av sekunder. Blant de døde var Ismail Ziadas mor, tre brødre, svigerinne og hans 12 år gamle nevø. 

Systematiske forbrytelser


Ziada-familien er blant over 2 000 palestinere som ble drept av det israelske militæret under det 51 dager lange dødelige angrepet på Gaza, som israelerne døpte «Operation Protective Edge». De fleste var sivile, og over 500 var barn under 18 år. Mer enn 11 000 palestinere ble skadet, de fleste kvinner og barn. FNs menneskerettighetsråd fant bevis på «massive og systematiske krigsforbrytelser» og mente at strategien var godkjent på høyeste nivå i den israelske regjeringen.

Bombet Gaza tilbake til steinalderen


Benny Gantz, daværende øverstkommanderende i det israelske militæret, og Amir Eshel, fra luftvåpenet, er anklaget. Siden angrepene i 2014 har begge pensjonert seg, og Gantz har stiftet et nytt politisk parti som utfordrer statsminister Netanyahu. Under det forrige valget skrøt Gantz av å ha «bombet Gaza tilbake til steinalderen». Ironisk nok skjer valget i Israel samme dag som rettsaken starter i Haag.

Ønsker rettferdighet


Ismail Ziada, som nå er nederlandsk statsborger, har engasjert menneskerettighetsadvokat Liesbeth Zegveld. Hun spesialiserer seg på krigsforbrytelser. Rettsaken er unik i det at nederlandsk lov tillater statsborgere å ta opp sivile saker, dersom anklageren ikke kan oppnå rettferdighet i det landet der krigsforbrytelsene ble begått.
Ismail er familiens talsmann. Han understreker at saken ikke blir tatt for opp for personlig gevinst. Skulle familien lykkes, vil eventuelle kompensasjoner gå til et fond for palestinske ofre for krigsforbrytelser generelt og barn spesielt.  

En rettssak som kan skape presedens


Målet er en rettsavgjørelse der den israelske regjeringen blir holdt ansvarlig for de brutale drapene i Gaza, og som skaper presedens som kan være nyttig for andre ofre og kanskje hindre ytterligere israelske krigsforbrytelser mot palestinerne i Gaza.

Dersom resultatet av høringen den 17. september er positivt for familien, er det forventet at de israelske militære vil forfølge saken til nederlandske høyesterett.  Noe som kan ta flere år og betydelige økonomiske ressurser.  

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?