Til hovedinnhold

Simon Mork

Jobber på Motivasjonskollektivet på Eidsvoll

Jobber på Motivasjonskollektivet på Eidsvoll (Foto: Kari-Sofie Jenssen)

Tariffthriller: I september undertegna den private barnevernsinstitusjonen Motivasjonskollektivet endelig en tariffavtale med Fagforbundet. Det skjedde ved tvungen mekling og de ansatte, med tillitsvalgt Simon Mork i spissen, var bare en hårsbredd fra å gå ut i streik.

05.10.2011 av Ellisiv Solskinnsbakk Selnes
Sist oppdatert: 14.10.2011

Veien dit var på ingen måte enkel. Det er to år siden de ansatte først ba tillitsvalgt undersøke mulighetene for å få i stand en tariffavtale. Mork tok kontakt med kompetansesenteret og så var de i gang.

– Motivasjonskollektivet drives av en idéell stiftelse, og beskjeden underveis var hele tida at dette var det ikke økonomi til, forteller han. I tillegg var stemninga blant kolleger todelt. Rundt halvparten av de 23 ansatte er fagorganiserte, de fleste i Fagforbundet, og de var stort sett positive til prosessen. Den andre halvparten var skeptisk.

Skuffa

– Det er trist og skuffende å registrere at mange har altfor liten kunnskap om hvor viktig det er å være organisert. Spesielt de yngste arbeidstakerne skjønner ikke rekkevidden av organisering, eller verdien av det arbeidet som er lagt ned i årenes løp for å få det så godt som vi har det i dag. Det må vi ikke ta som en selvfølge, understreker Mork.

Det ble en nervepirrende innspurt på tariffprosessen. Samtidig som sluttforhandlingene pågikk og det var overhengende fare for streik, fikk de ansatte beskjed om at de skulle permitteres fordi det hadde blitt færre ungdommer på institusjonen.

– Det kjentes helt absurd på den ene sida å true med streik og samtidig stå i fare for å bli permittert, forteller Mork.

Så løste begge deler seg i tolvte time: Institusjonen fikk flere klienter og ledelsen skrev under på tariffavtalen.

Karrierebytte

Det er utfordrende å skulle hevde de ansattes rett på en arbeidsplass som drives ideelt, hvor det ikke blir henta ut noe utbytte og hvor det er en forventning om et visst innslag av dugnad.

– Med tariffavtale i bånn kan vi nå kreve å forhandle om ting, få mer innsyn i drifta og dermed større påvirkningsmulighet, mener Mork.

Han har tidligere erfaring som tillitsvalgt i verkstedklubben i SAS, hvor han jobba som stuer i ni år. På fritida driver han mye med dykking, og hadde litt med opplæring av ungdom å gjøre.

– Noen så meg med ungdommen og hinta om at jeg kanskje heller burde jobbe med folk. Etter å ha tenkt litt på det, tok jeg permisjon fra SAS og prøvde meg som miljøarbeider, forteller han.

Det trivdes han så godt med at han utdanna seg til vernepleier på deltid, mens han var i jobb.

Han lovte seg selv å ikke bli tillitsvalgt denne gangen, men så ble han lurt inn som vara og plutselig var han i gang igjen.

Ditt beste verveargument?

– Fellesskapet! Vi må passe på hverandre, sier vernepleieren.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?