Til hovedinnhold

– Bør ikke være markedsregulert

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto (Foto: Karin svendsen)

I Oslo må de eldre betale markedspris for å bo i omsorgsbolig. Fra 2003 til 2015 har Lise Stolt-Nielsen sin husleie økt med nesten 10 000 kroner i måneden.

31.07.2015 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 31.07.2015

– Det er himla dyrt å bo her, og for meg som er gammel er det ikke noe alternativ å flytte. Min mann og jeg flyttet hit for å ha et sted å bli gamle, sier Lise Stolt-Nielsen til Dagsavisen.

– Gir blaffen i oss

Når Stolt-Nielsen og mannen flyttet inn i omsorgsboligene ved Bislett i Oslo, betalte hun 4.680 kroner i måneden. Fra 1. august i år må hun ut med 14.600 kroner for å bo i omsorgsboligen.

Stolt-Nielsen sier til Dagsavisen at mange av fordelene med å bo i en omsorgsbolig har blitt borte. Hun er svært kritisk til at husleien øker samtidig som tilbudet oppfattes som dårligere.

– Jeg har en følelse at de gir blaffen i oss eldre som bor her, sier hun til avisen.

– Bør ikke være markedsstyrt

Politisk sekretær i Fagforbundet Oslo, Vidar Evjen, mener politikerne må ta større ansvar i saker som dette. Han sier at kommunen ikke kan sette en pris på alt.

– Det bør ikke være markedsregulert når det gjelder omsorgsboliger. Dette er et tilbud til folk som ikke har vanlig boevne og da kan man ikke bare sette en markedspris på det, sier Evjen.

Ingen sammenheng med betalingsevne

Evjen mener det bør være en sammenheng mellom betalingsevne og pris på omsorgsboligene i hovedstaden.

– Dersom en sammenligner med prissettingen på sykehjemsplasser, så varierer disse og vurderes etter ens betalingsevne. I dette tilfellet er det ingen sammenheng mellom inntekt og pris, sier han.

Forventer et faglig tilbud

Han sier videre at det er viktig at omsorgsboligene som tilbys rommer et faglig godt innhold.

– Det må være et omsorgstilbud for at en i det hele tatt skal kunne kalle det for en omsorgsbolig. Uten et faglig tilbud er ikke dette noe annet enn en standard kommunal bolig. Med en gang en kaller det for en omsorgsbolig forventes det også en tjeneste, sier Evjen.

Fakta:

  • Det finnes 19 kommunale boliger per 1000 innbygger i Oslo.
  • Beboere kan motta bostøtte om de oppfyller fastsatte krav.
  • Bystyret i Oslo vedtok i 2000 at kommunale leiligheter skal ha husleie tilsvarende markedsleie i området.

Det var Dagsavisen som først omtalte saken 31. juli.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?