Til hovedinnhold

Finner roen - og føder hjemme

Anett Hegén Michelsen, jordmor.

Anett Hegén Michelsen, jordmor. (Foto: Fagforbundet)

Stearinlysene er tent, stille toner triller ut av musikkanlegget og skuldrene senkes. Det gjøres klart til hjemmefødsel.

15.04.2016 av Seksjon helse og sosial
Sist oppdatert: 18.04.2016

Anett Hegén Michelsen har jobbet som hjemmejordmor i 21 år. Den brede erfaringen gjør at tilhørerne på konferansen for barnepleiere og jordmødre på Storefjell lytter interessert. De representerer hver sine verdener. Det er noen avgjørende forskjeller mellom å føde hjemme og å føde på sykehus.

Michelsen mener det er ulogisk at vi må til sykehuset for å føde.

- Vi er skapt fra naturens side slik at vi klarer det uten et stort apparat rundt oss.

Hun synes jordmødrene på sykehuset har mye å lære av hjemmefødslene.

- Det er naturlig og flott å føde hjemme. Mor og familien finner langt bedre roen hjemme enn i en fødestue. Her har hun tilgang på egen musikk, mat og sengetøy. Ro er avgjørende for at fødselen skal gå problemfritt og det trylles best fram hjemme, sier hun.

Føder foran peisen
- De fødende kvinnene velger seg ofte et sted i huset der de føler seg aller best. Vi skulle kanskje tro at de ville føde på badet, men de fleste velger å føde foran peisen hvis de har muligheten til det.

Michelsen har en drøm om at det lages skjermede enheter på fødestuer på de store sykehusene, der det blir tid og ro til individuell omsorg.

- Mor skal motiveres og fortelles at dette kommer til å gå bra. Det er unødvendig å problematisere om for høy vekt og annet som gjør at mor får inntrykk av at hun kanskje ikke klarer å føde på egenhånd. Det er for mye av det på sykehusene, sier hun.

Mange av tilhørerne nikker anerkjennende.

- De aller fleste av hjemmefødslene går uten noen som helst komplikasjoner og det skyldes gjerne at de får spesielt god ro, og ikke panikk, i sitt eget hjem sammen med familien. Det handler om sanseinntrykk, bevegelse og hvile, understreker hun.

Alle kvinner kan velge å føde hjemme, men relativt få benytter seg av tilbudet. Mellom 100 og 150 damer får jordmor hjem til seg hvert år av til sammen rundt 60.000 fødsler i Norge.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?