Til hovedinnhold

Norlandia legger seg flat

Skjermbilde

Skjermbilde

Norlandia meldte ikke fra om fluelarver i sår. Etter avsløringene i Fagbladet og Fri fagbevegelse, og nesten ett år etter hendelsen, har nå Norlandia sagt ifra til Moss kommune.

30.08.2017 av Informasjonsavdelinga
Sist oppdatert: 30.08.2017

Les hele saken «Norlandia legger seg flat: Meldte i ikke fra om fluelarver i sår» i Fagbladet.

I forrige uke avslørte Fagbladet og Fri fagbevegelse  at Åge Villi Kristiansen fikk dårlig sårstell og larver i sårene sine ved Norlandia sitt omsorgssenter i Moss. Dette skjedde i oktober 2016. I sommer fikk Norlandia fornyet tillit og forlenget sin kontrakt for å drive omsorgssenteret i videre. Det skjedde uten at noen politikere visste om det dårlige sårstellet og kunne granske om larvene i sårene burde få konsekvenser for kontrakten med Moss kommune.


Øystein Windstad

Innrømmer at de skulle informert kommunen

Nå har saken nådd riksmediene. Både NRK og VG skriver i dag om Kristiansen, som døde fem dager etter at det ble oppdaget larvere i sårene hans.

– Slik vi ser det nå skulle vi informert kommunen, sier Norlandia til NRK.

Brudd på kontrakten

– Etter den kjennskapen jeg har til saken i dag er dette sannsynligvis et brudd på kontrakten mellom kommunen og Norlandia, sier ordfører i Moss Tage Pettersen (H) til NRK.

Pettersen er krystallklar på at Norlandia skal varsle ved avvik.

Ordføreren i Moss sier at dette skulle vært varslet med en gang. Hva sier du til det?

– Det er jeg helt enig i, sier Riikka Aubert, landdirektør for Norlandia eldreomsorg.

Kontrakten burde avbrytes

Fred Jørgen Evensen, Arbeiderpartiets representant i kommunens helse- og sosialkomité, mener dette viser at Norlandia ikke har levert de tjenestene kommunen har betalt for, og at kontrakten burde avbrytes, skriver VG.

– Det er alvorlig at Norlandia har sittet på disse avvikene i snart et år, og det er først når det blir en mediesak av det at det legges fram, sier Evensen til VG.

Milliardærbrødrene i Norlandia:

Hudlegen fremmet gjentatt kritikk

Hudlegen til Åge fremmet gjentatte ganger kritikk mot oppfølgingen pasienten fikk på bo- og servicesenteret, noe som kommer tydelig fram i  journalen som FriFagbevegelse og Fagbladet har fått innsyn i.

– Det jeg reagerer sterkest på er at lege og faginstanser gjentatte ganger har vært i dialog med virksomheten og meldt fra om at de ikke yter riktig pleie, og likevel skjedde det ingenting. Det er ikke snakk om et enkeltavvik, sier Aps Evensen til VG.

– Vi som politikere sitter helt i blinde

Han spør seg hvordan kommunen kan ha et overordnet ansvar for helsetjenestene når slike hendelser ikke kommer fram.

– Da lurer jeg på hvordan politikerne skal ha mulighet til å følge opp helsetjenestene som blir outsorcet sier han til VG, og legger til:

– Noe av det mest alvorlige her er at vi som politikere sitter helt i blinde og ikke har mulighet til å følge med på hva som skjer. 

Erna skrøt av omsorgsenteret, nå vil hun ikke svare

Erna Solberg var imponert over Norlandia Skoggata bo- og servicesenter da hun besøkte stedet i 2013. Nå vil ikke Solberg svare på spørsmål om stedet.

 – Den private sektoren er opptatt av kvalitet, noe som kan føre til at man ved et godt samarbeid kan komme med et enda bedre tilbud til beboere og pasienter, sa Erna Solberg til Moss Avis den gangen.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?