Til hovedinnhold

Ny kontakttelefon for voldsutsatte eldre - Pressemelding HOD

1. desember åpner en landsdekkende telefontjeneste for eldre utsatt for vold: Vern for eldre – nasjonal kontakttelefon. Den nye tjenesten er en del av helsemyndighetenes satsing på omsorg for eldre.

01.12.2008 av Hermann Albert
Sist oppdatert: 01.12.2008

Telefonen er gratis og telefonnummeret er 800 30 196. Innringer kan være anonym.

– Den nye tjenesten skal være en direkte støtte til personer over 62 år som er utsatt for vold. Kontakttelefonen skal kunne gi råd og veiledning til den eldre selv og deres pårørende, sier statssekretær Rigmor Aasrud i Helse- og omsorgsdepartementet. – Dessuten vil kontakttelefonen synliggjøre dette problemområdet.

I tillegg har telefontjenesten ansatte i sosial- og helsetjenesten, øvrig hjelpeapparat, frivillige organisasjoner og andre personer som kommer i kontakt med eldre utsatt for vold som målgruppe.

Begrepet vold forstås i denne sammenheng som fysiske, psykiske og seksuelle overgrep, økonomiske overgrep og omsorgssvikt. Kliniske erfaringer fra Norge og andre land gjør det rimelig å anta at fire til seks prosent av befolkningen i Norge har vært utsatt for vold og overgrep etter at de fylte 65 år.

Regjeringen har i Omsorgsmeldingen (Stortingsmelding 25 (2005-2006)) og statsbudsjettet for 2009 lagt til rette for etablering av en egen telefontjeneste for eldre som er utsatt for vold. Helsedirektoratet har ansvar for å etablere tjenesten. Vern for eldre i Oslo kommune vil drive telefontjenesten.

Telefonordningen skal evalueres etter to år. Da skal man se på behovet for en kontakttelefon, organisering og ressursbruk.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?