Til hovedinnhold

Sør-Sudan

Støtte til kvinner og unge i Sør-Sudan

Gjennom Norsk Folkehjelp støtter Fagforbundet arbeidet med å styrke rettighetene til kvinner og unge i Sør-Sudan. Støtten omfatter blant annet arbeid for å redusere kjønnsbasert vold, styrke juridiske rettigheter, øke tilgangen til spare- og lånegrupper og aktivisere ungdom og unge i idrett, kultur og ulike kampanjer. En viktig del av arbeidet er å bidra til å forebygge konflikter, megle mellom partene og finne en varig løsning på problemene.

CAPAD arrangerer ulike fredsaktiviteter i Sør Sudan
CAPAD arrangerer ulike fredsaktiviteter i Sør Sudan (Foto: NPA)

 

Støtten går til følgende lokale organisasjoner:

Mundri Relief and Development Association (MRDA)

arbeider aktivt med fredskomiteer som består av både kvinner og menn i utvalgte områder av landet. Opplæring i deres regi omfatter blant annet identifisering av årsakene til konflikter, ulike metoder for rapportering og løsning av konfliktene, samt hvilke tilnærminger som kan bidra til å dempe en konflikt før den eskalerer til et voldelig nivå.

 

People’s Initiative Development Organization (PIDO)

er en frivillig organisasjon som arbeider for menneskerettigheter for vanskeligstilte grupper, hvorav kvinner og ungdom er sterkt representert. Organisasjonen bistår flyktninger som vender tilbake med å få eiendomsbevis. For å bedre matsikkerhet og inntekt arrangerer PIDO opplæring for:

  • veterinærassistenter i metoder for å forbedre husdyrenes helse og øke produksjonen og kompetanse til å kurse husdyrholdere i forbedret husdyrproduksjon.
  • kvinner i metoder for oppbevaring og foredling av fisk
  • husholdninger i fiske
  • småbønder i ulike metoder for behandling av korn for å redusere svinn etter innhøstingen.

 

Ngongita Fishers Women’s Association

Kvinnene selger soltørket fisk på markedet i Bor.
Kvinnene selger soltørket fisk på markedet i Bor. (Foto: NPA)

Kooperative av kvinnelige fiskere med eget gjestehus og restaurant.

 

Women Aid Vision (WAV)

er en frivillig organisasjon som arbeider med kvinner og ungdom for fred og forsoning, entreprenørskap, styresett, mot kjønnsbasert vold, bedre barnevern, utdanning, rent vann, tilstrekkelig sanitær og forbedret hygiene.

 

 Ana Taban

(på norsk ‘jeg er sliten’) ble etablert i 2017 av unge sørsudanske kunstnere. De bruker teater, musikkvideoer og gatekunst for å påvirke politikerne til få en endelig slutt på alle konfliktene.

 

Fagforbundets ambassadører for Sør-Sudan:

Landsdekkende  Jens Christian Berg  95831160 jens.chr.berg@gmail.com
Landsdekkende  Beate Karoline Eidissen 40762206 beate.karoline.eidissen@bring.com

 

Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?