Til hovedinnhold

Nederlandsk domstol har ikke jurisdiksjon i Ziadasaken

Spenningen var til å ta og føle på i det Haag distriktsdomstol kunngjorde sin avgjørelse om Ismail Ziada har adgang til å reise sak i det nederlandsk rettssystemet eller ikke. Palestinsk-nederlandske Ziada har gjennom den anerkjente menneskerettighetsadvokaten Liesbeth Zegveld stevnet General Benny Gantz, tidligere øverstkommanderende i det israelske militæret og nåværende statsministerkandidat, og Amir Eshel, tidligere sjef for luftvåpenet, for krigsforbrytelser under «Operation Protective Edge» i 2014.

29.01.2020 av Ingunn Eriksen
Sist oppdatert: 08.09.2021

Dommer Larisa Alwin konkluderte med at Gantz og Eshel ikke kan stevnes i en annen nasjons sivilrett, kun i en annen nasjons strafferettsdomstol.

 

Kampen vil fortsette 

Ismail Ziada uttalte at han var skuffet over at Haag distriktsdomstol konkluderte med at den ikke har jurisdiksjon i saken. Han har ikke tatt stilling til om han vil anke avgjørelsen, men er tydelig på at kampen for palestinernes adgang til rettssystemet vil fortsette. Når det internasjonale samfunnet ikke er villig til å stoppe Israels krigsforbrytelser, så er det opp til enkeltpersoner å gjøre det som kan gjøres. 

Ziada takket fremtredende personene, de mange organisasjoner og enkeltpersoner som har støttet han og familien.

Økonomisk støtte har blitt gitt av musiker Roger Waters, Fagforbundet, Nuhanovic-stiftelsen og enkeltpersoner gjennom Palestine Justice Campaign.

 

Domsavgjørelsen i engelsk versjon

Ziadas uttalelse etter domsavgjølelsen skriftig versjon

Ziadas uttalelse opptak

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?