Til hovedinnhold

FN-dagen: Anstendig arbeid er en menneskerett

Faglig påfyll i helsesektoren. Illustrasjon.

Faglig påfyll i helsesektoren. Illustrasjon. (Foto: Jan Lillehamre)

Den 24. oktober markeres FN-dagen over hele verden. Fagforbundet løfter fram mål 8 av de 17 bærekraftsmålene som alle medlemslandene vedtok i 2015: Anstendig arbeid og økonomisk vekst.

24.10.2018 av Tone Zander
Sist oppdatert: 24.10.2018

ILO, Den internasjonale arbeidsorganisasjonen, som er FNs arbeidsorganisasjon, har et særlig ansvar for å jobbe med mål 8, men sier også at målene henger sammen. Skal man nå målene om redusert ulikhet, utrydde fattigdom og sult og bedre helse for jordas befolkning, avhenger mye av at flest mulig er i arbeid og har ei lønn som de kan leve av.

Bærekraftsmålene gjelder alle land

Bærekraftsmålene erstatter tusenårsmålene. Bærekraftsmålene gjelder også for de rike landene, og målet er å innfri så mye som mulig innen 2030. Selv om vi i Norge er så heldige å ha et godt trepartssamarbeid og et arbeidsliv med nasjonale, kollektive tariffavtaler, ser vi åpenbare trusler mot arbeidernes rettigheter:
Uthuling av arbeidsmiljøloven, sosial dumping, flere midlertidige stillinger, økt bruk av bemanningsbyråer og et økende antall løsarbeidere og uten faste arbeidsavtaler.   

Også i Norge er det mange som er i arbeid uten å ha verken fast stilling, hel jobb eller har lik lønn for arbeid av lik verdi. Regjeringen Solberg har en jobb å gjøre for at også vi oppfyller mål 8.

Det er fine mål og flotte formuleringer i bærekraftsmålene, slik det også var med tusenårsmålene. Kanskje er de ikke så mye verdt når vi vet at over halvparten av verdens befolkning tjener så lite at de ikke kan leve av lønna si. Halvparten av verdens folk lever på i underkant av tjue kroner dagen. Og på alt for mange steder, i alt for mange land betyr ikke det å ha en jobb, at man ikke er fattig.

FNs Menneskerettighetsartikkel om arbeid

I en verden hvor vi daglig leser om utnytting av arbeidere og fattige, om menneskehandel og moderne slavearbeid, er det lett å miste motet. Men å gi opp, er ikke et bærekraftig alternativ. Fagbevegelsen står på og verdens frivillige organisasjoner står på. Det trengs mer enn noen gang. Med dagens teknologi kan ingen unnskylde seg med at de ikke vet hva som foregår, i alle fall ikke i de rike, demokratiske landene. Uavhengig av bærekraftsmålene er det FNs menneskerettighetsartikkel nummer 23 om arbeid som gjelder:

  1. Enhver har rett til arbeid, til fritt valg av yrke, til rettferdige og gode arbeidsforhold og til beskyttelse mot arbeidsløshet.
  2. Enhver har uten diskriminering rett til lik betaling for likt arbeid.
  3. Enhver som arbeider har rett til en rettferdig og god betaling som sikrer hans familie og ham selv en menneskeverdig tilværelse, og som om nødvendig blir utfylt ved annen sosial beskyttelse.
  4. Enhver har rett til å danne og gå inn i fagforeninger for å beskytte sine interesser.

     Full sysselsetting, er det mulig?

    I mål nummer 8 står det: Fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle.

Det er langt fram når så mange som rundt 200 millioner mennesker i verden er helt eller delvis uten arbeid i dag. Å skape disse arbeidsplassene av god kvalitet er en av de største utfordringene for alle land fram mot 2030, slår FN fast.

For å klare målet, peker FN på delmål som kan hjelpe landene til å nå målet om anstendig arbeid til alle. Av de ti delmålene trekker Fagforbundet fram disse:   

  • Oppnå full og produktiv sysselsetting og anstendig arbeid for alle kvinner og menn, deriblant ungdom og personer med nedsatt funksjonsevne, og oppnå lik lønn for likt arbeid.
  • Innen 2020 betydelig redusere andelen unge mennesker som verken er i arbeid eller under utdanning og opplæring.

Norge har en jobb å gjøre
Her ser vi eksempler på at Norge og andre rike land har noe å strekke seg etter. Vi har en arbeidsløshet på rundt fire prosent, nærmere hundre tusen mennesker, for mange funksjonshemmede er ikke i jobb, og vi har heller ikke lik lønn for likt arbeid. Heltidsarbeidende kvinners gjennomsnittlige månedslønn i 2016 var 87.5 prosent av menns. Lik lønn for likeverdig arbeid bør vi ha på plass lenge før 2030, men Fagforbundet synes det går alt for seint.

Unge mennesker må ha arbeid eller ta utdanning

Til delmålet om unge mennesker er det bare å si; vi må bli mye bedre i vårt eget land. Arbeidsledigheten blant unge mennesker er dobbelt så høy som blant de over tretti år. En OECD-rapport fra april i år, viser at 86 000 norske ungdommer i alderen 15 til 24 år verken har arbeid eller er i utdanning. En betydelig reduksjon av dette tallet bør vi ha som mål å klare innen 2020.

Slutt på barnearbeid og tvangsarbeid

Det er flere delmål under bærekraftsmålet om anstendig arbeid. Det ene handler om barnearbeid, og målet er: Å avskaffe tvangsarbeid, få slutt på moderne slaveri og menneskehandel. Alle former for barnearbeid skal forbys og avskaffes innen 2025.

Det andre målet handler om å beskytte arbeidernes rettigheter:
– Fremme et trygt og sikkert arbeidsmiljø for alle arbeidstakere, herunder arbeidsinnvandrere og særlig kvinnelige arbeidere, samt arbeidstakere i vanskelige arbeidsforhold.

Fagbevegelse mot ulikhet

Fagbevegelsen har begge disse sakene høyt oppe på dagsorden; og har lenge vært engasjert i kamp mot barnearbeid gjennom de internasjonale organisasjonene som vi samarbeider med. Fagorganiserte slåss for arbeidernes rettigheter, fordi de er under angrep fra høyresiden i mange land. Her i Norge er Høyre- og FrP-regjeringen i ferd med å svekke opparbeidede rettigheter i Arbeidsmiljøloven og de kommer med stadige angrep på sykelønnsordningen.

I landet vårt kan vi ta opp kampen mot utnyttinga av arbeidere og kanskje bli lytta til, ikke bli forfulgt, men vær på vakt: Færre organiserer seg, mange ser på fagbevegelsen som gammaldags og unødvendig.

Vi sier tvert imot; fagbevegelsen er den viktigste motkrafta til den utviklinga vi ser i dagens samfunn med økende ulikhet og utnytting av arbeidsfolk.

 

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?