Til hovedinnhold

Ep. 13 Live podkast fra Arendalsuka: Deltid og mulig innleieforbud i helsesektoren

Kamzy Gunaratnam, stortingsrepresentant for (Ap) i helse og sosialkomitéen, Helene Skeibrok, nestleder i Fagforbundet Ingrid Wergeland, rådgiver i Fagforbundet Christin Haslestad, tillitsvalgt i Fagforbundet Agder

Kamzy Gunaratnam, stortingsrepresentant for (Ap) i helse og sosialkomitéen, Helene Skeibrok, nestleder i Fagforbundet Ingrid Wergeland, rådgiver i Fagforbundet Christin Haslestad, tillitsvalgt i Fagforbundet Agder (Foto: Ingrid Myhr/Fagforbundet)

Folk ansettes i deltidsstillinger og får beskjed om at det ikke er penger til heltid. Samtidig bruker de samme arbeidsplasser mye penger på å leie inn vikarer. Må det være sånn, eller kan det å forby innleie i helsesektoren også sikre at pengene heller går til hele og faste stillinger?

15.08.2024 av Ingrid Wergeland
Sist oppdatert: 15.08.2024

– Vi blir færre folk, derfor må de beste folka, som er helsefolka, brukes og få lov til å utøve sitt yrke på en smartest mulig måte for hele samfunnet. Og den måten vikarbyråene har bygget seg opp på, har tappa fellesskapet, mener Kamzy Gunaratnam, som er åpen for at det ikke lenger skal være lov med vikarbyråer innen helsesektoren.

I livesendingen av podkasten «Hele laget» fra Bankgården på Arendalsuka diskuterte Gunaratnam deltidsproblematikken i helsevesenet med tillitsvalgte i Fagforbundet.

– Det virker kanskje enkelt å bruke et vikarbyrå, for de står der og banker på døra. Men en sykepleier, enten den er ansatt i det offentlige eller et vikarbyrå, er bare et menneske. Vikarbyråene er bare noen som beriker seg på fellesskapets kasse. Vi må organisere det offentlig bedre, slik at lederne kan klare å lede, sier Christin Haslestad, leder for Yrkesseksjonen helse og sosial i Agder.

Hun mener at edere som vil spare penger, er en forklaring på den utstrakte bruken av deltid. Lovverket har nemlig blitt strammet godt inn, med tanke på deltidsansattes rettigheter.

– Hvis en person har 13, 5 prosent stilling, men har jobbet mye mer det siste året, har man krav etter loven på en stilling tilsvarende det man har jobbet. For det viser jo at det er et behov. Da krever vi at den ansatte får større stilling, men arbeidsgiver prøver jo alltid å få det så smått som mulig, sier Haslestad.

De tillitsvalgte må gjøre en jobb for å sikre folk den stillingen de har rett på, men med arbeidsmiljøloven i hånd er det enklere enn tidligere.

– Det finnes noen gladhistorier der ute. Vårt eget Fagbladet skrev om Heim kommune, hvor de virkelig har satsa på heltid. De har gått fra 35 til 70 prosent heltidsansatte på veldig kort tid. De skrev de om Irene (33) som hadde jobba deltid i mange år på en butikk, og aldri hadde sett for seg å jobbe i omsorgstjenesten, forteller Helene Skeibrok, nestleder i Fagforbundet.

Heim kommune bestemte seg for bare å lyse ut hele stillinger, og det gjorde at Irene søkte og begynte å jobbe som assistent i en omsorgsbolig.

– Det viser at å satse på heltid fungerer rekrutterende, og så har kommunen en plan for å satse på kompetanseheving og mulighet for videreutdanning, sier Skeibrok.

Lytt til episoden her: 

Spotify

Apple podcast

Vi vil gjerne høre fra dere der ute. Har dere ideer til gjester eller saker vi bør ta opp, send epost til epostadressen: helelaget@fagforbundet.no

Episodene slippes hver torsdag, trykk på FØLG eller abonner i podkastspilleren din, så får du ny episoden automatisk. Tips gjerne en venn om podkasten.

Musikken er laget av Panzerpappa. Produsent er Lars Helgerud. Programledere er Helene Skeibrok, nestleder og Ingrid Wergeland, rådgiver i Fagforbundet.

 

Relaterte artikler:

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?