Til hovedinnhold

Vinterkledde medlemmer i Asker

PiaIreneRosenvinge

Vil ha med sko: Hovedtillitsvalgt Pia Irene Rosenvinge i Asker kommune mener at arbeidsgiver bør stå for sko, siden de er en del av uniformen. (Foto: Privat)

Hjemmetjenesten i denne Akershus-kommunen er nokså godt kledd for vinterens utfordringer, melder hovedtillitsvalgt Pia Irene Rosenvinge.

19.02.2024 av Ingrid Wergeland
Sist oppdatert: 28.02.2024

– I utgangspunktet har vi vanlig uniform, med bukse og kittel i bomull. Men vi har også fått vinterjakke og fleecejakke med kommunens logo. De som er fast ansatt, får et sett hver med stillongs og t-skjorte i ull. 

– Er folk fornøyd med det?

– Det er mange som er veldig glad for at man har fått ulltøy og vinterjakker. Og vi er bedre kledd enn andre som jobber i hjemmetjenesten andre steder i landet. Det er bra. 

 Sko må inn i budsjettet

– Det er mange diskusjoner om sko er en del av uniformen og at arbeidsgiver bør stå for dette. Det er jo en del av bekledningen i mange andre yrker. Det er litt pussig, for når man leser i interne rutiner, står det jo at sko er en del av uniformen. Men sko må vi sørge for privat.

– Hva gjør dere som tillitsvalgte for å prøve å få sko til å bli en del av uniformen?

– Vi har tatt noen kamper, men vi har ikke nådd fram dit vi ønsket. I lovverket står det «kan», men ikke «skal» på hva man har rett på. Så da kan man ta det opp til diskusjon og drøftinger, men det er ikke sikkert at man kommer noen vei. Det må jo være penger til dette også, og det må inn i budsjettene. Det er et lerret å bleke, for å få kvinnedominerte yrker til å ha tilsvarende rettigheter til arbeidstøy som mannsdominerte yrker.

Ikke sett yrkene opp mot hverandre

– For du ser at de som jobber i teknisk sektor i kommunen får det de trenger?

– Det er i større grad forskrifter om verneutstyr som styrer. De har fått arbeidstøy innarbeidet i budsjettene sine over tid. De får mye mer enn vi gjør, og de har det lettere sånn sett. De får det de trenger, om det er vernesko eller joggesko. Og det er jo bra. 

– Jeg vil kjempe kampen for hjemmetjenesten, og det er ikke for å ta fra noen et gode, det er ikke det vi ønsker. Vi skal ikke sette yrkene opp mot hverandre, det er det ingen som kommer godt ut av. Men det er ønskelig at de som sitter og tar avgjørelsene har god nok kunnskap og skjønner at det er behovene for å kle opp alle de som er ute i kommunen vår.

– Det gjelder ikke bare hjemmetjenesten, men også skolefritidsordningen (SFO) og barnehagene, sånn at alle har gode arbeidsmiljø med riktig arbeidstøy til vær og vind.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?