Til hovedinnhold

– En fordel å være ekstrovert

Marcus Svensson Oterholm bruker alle triksene i boka når han er på utdanningsmessa på Lillestrøm.

Marcus Svensson Oterholm bruker alle triksene i boka når han er på utdanningsmessa på Lillestrøm. (Foto: Martine Grymyr)

Han vet det er viktig å verve, og på utdanningsmessa på Lillestrøm får ungdomstillitsvalgt Marcus Svensson Oterholm virkelig bruk for selgersmilet.

16.02.2024 av Martine Grymyr
Sist oppdatert: 29.02.2024

Det er støy og trengsel, svære boblejakker og hundrevis av tenåringer med armene fulle av godteri, totebags, brosjyrer og annet stæsj de har plukka med seg. 

Utdanningsmessa på Lillestrøm i Akershus er det største i landet. Hit kommer tusenvis av ungdomsskole- og videregåendeelever fra hele Østlandet for å prøve å orientere seg i det enorme tilbudet av utdanninger og yrker som finnes for dem. Denne dagen midt i februar er også Fagforbundet på plass, i all hovedsak for å verve. 

– Det er gøy, men jeg tror jeg trenger litt mer trening. Selv om man kan svarene på alle spørsmål, så er det noe med å øve seg på å videreformidle dem, smiler Marcus Svensson Oterholm.

Mye å lære

Han er fortsatt rimelig fersk i gamet, etter at han ble valgt til leder av ungdomsutvalget i Akershus den andre januar. 

– Jeg var ungdomstillitsvalgt i Ås kommune i to år før det, og der verva jeg bare litt på arbeidsplassen. Stort sett bare mine egne kollegaer. Her på utdanningsmessa har jeg heldigvis veldig dyktige mennesker med meg. Så jeg pusher dem litt foran meg, og så står jeg og tar imot inspirasjon. Jeg skulle hatt et skilt hvor det stod «under opplæring», ler Oterholm. 

Trikset er å ha masse stæsj og et lykkehjul elevene kan spille på. Og så er det en fordel å være ekstrovert.
 
– Jeg har jobbet litt som selger og serviceansatt. Da gjelder det å smile, vise åpenhet og service. Noen av elevene her kjenner til Fagforbundet fra før, mens andre bryr seg ikke. Jeg synes det er litt vanskelig å nå inn til den generasjonen, for jeg føler meg veldig mye eldre. Det har skjedd mye siden de årene jeg gikk på ungdomsskolen, sier Oterholm, som selv er 24 år gammel.

Dra på nattevaktbesøk!

Utdanningsmessene er bare én av mange mulige verveplattformer. Oterholm trekker fram blant annet sosiale medier og aktiviteter både for medlemmer og ikke-medlemmer. 

– Jeg fikk et godt ververåd for ikke så lenge siden. Du kan dra på nattevaktbesøk på arbeidsplasser som sykehjem og sykehus. De som jobber natt får veldig sjeldent besøk, så det er et godt tips. Ja, å ta med nystekte boller er også veldig lurt, forklarer Oterholm, og fortsetter: 

– Og hvis ikke de melder seg inn, har vi i hvert fall gitt dem noe å tenke på. 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?