Til hovedinnhold

– En trygg og ukul voksen

Øyvind Spjøtvold

Øyvind Spjøtvold (Foto: Berit Baumberger/Fagbladet)

Øyvind Spjøtvold har jobba med ungdom hele sitt voksne liv. Trikset er å se bak fasaden, sjøl når de skrur av mobilen og sover hele dagen.

15.02.2024 av Martine Grymyr
Sist oppdatert: 28.02.2024

Født i Ålesund og bosatt i Trondheim. Men Øyvind Spjøtvold har vært innom både Bergen og Oslo, sosialantropologi, psykologi, sosialarbeid og medievitenskap, før han bosatte seg i Tiller og fikk seg jobb i NAV.  

– Jeg var veldig usikker på hva jeg skulle bli, så jeg kjenner meg veldig igjen i de ungdommene jeg jobber med, forteller Spjøtvold. 

Nå er han veileder og tillitsvalgt ved NAV Lerkendal. Jobben hans er retta mot ungdom som faller utenfor både utdanning og arbeidsliv. Som veileder ved Jobbhuset i Trondheim tar han imot unge NAV-brukere mellom 18 og 25 år, som trenger kurs og arbeidstrening, eller hjelp med andre spørsmål og kriser som oppstår i et ungt liv. I tillegg jobber han med unge menn mellom 18 og 30, i et prosjekt kalt Mann om bord.

Alltid vært en snill gutt

I 2011 ble han tillitsvalgt hos NAV. 

 – Og der ble jeg sittende. Jeg er ikke brennende politisk engasjert, men jeg er en samarbeidstype. Det skal sies at det ikke er veldig mange konflikter hos oss, men jeg synes det er veldig givende å være en konstruktiv lagspiller, sier han, og fortsetter: 

– Sånn har jeg vært siden jeg var barn, jeg har alltid hatt en sterk rettferdighetssans. Var en snill gutt, opptatt av at folk skulle ha det bra og være venner, og at man kan få til mye ved å være positivt innstilt. 

Trygg og stabil voksen

Snill gutt har blitt til trygg og stabil voksen. Det er dét unge som havner utafor trenger, mener Spjøtvold. 

– Jeg har jobba mye med atferdsutfordringer, mye med mobbing. Jeg har jobba med de som slet med å gå inn i klasserommet eller som har litt voldsutfordringer. Man tar seg tid til å lytte og være tålmodig. De gir kanskje ikke mye her og nå, og kanskje svarer de ikke på henvendelser. De skrur av telefonen og sover hele dagen, virker uinteresserte og frekke. Men under fasaden kan det være mye du kan ta tak i. Du må være en ukul, trygg og stabil voksen, rett og slett, sier sunnmøringen.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?