Til hovedinnhold

Sosial dumping

Arbeidslivet i Norge kjennetegnes i sin helhet av gode og trygge arbeidsforhold. Likevel opplever mange sosial dumping, og noen bransjer er mer preget enn andre.

25.05.2022
Sist oppdatert: 31.08.2022

Sosial dumping er et begrep som refererer til arbeidstakere som opplever dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn normalt for samme type arbeid. I flere bransjer ser vi at virksomheter systematisk jobber i strid mot regler og lover. Dette er med på å undergrave et trygt og stabilt arbeidsliv. Dette fører ofte til alvorlige konsekvenser for arbeidstakere, men også for de ulike bransjene.  

Det har vært en utvikling i arbeidslivet hvor utsatte grupper har fått dårligere og ulovlige arbeidsforhold. Flere bransjer idag er preget av useriøst virksomhet. Særlig arbeidsinnvandrere har vært utsatt for sosial dumping. Studier viser at denne gruppen skader seg på jobb, jobber mer, får dårligere opplæring, må jobbe mer overtid og har mer skiftarbeid. 

Fagforbundet mener

Fagforbundet er bekymret for utviklingen av sosial dumping. Hvis sosial dumping sprer seg til flere bransjer og sektorer vil det føre til større ulikheter, utnytting av arbeidsfolk og lavlønnskonkurransen vil fortsette. Sosial dumping er en trussel mot et trygt og regulert arbeidsliv, samt en trussel mot den norske velferdsstaten. Derfor jobber Fagforbundet mot sosial dumping gjennom trepartssamarbeid, regulerte innkjøp i kommunene og ved å sikre rettferdig konkurranse.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?