Yrkesprofilen - Driftsleder vaskeri

Yrkesseksjon samferdsel og teknisk har vært i dialog med vårt medlem Kay Roger Bjørnsti, som er driftsleder på vaskeriet i Skien Kommune.

18.02.2021
Sist oppdatert: 11.03.2021

Hvilken funksjon har en driftsleder på et vaskeri?

Denne jobben er ikke en ren kontor jobb, det er 50% administrativt, og 50% ute i produksjonen. Jeg går inn der det er behov, og gjør de samme oppgavene som de øvrige ansatte. Tømmer vaskemaskiner, fyller og tømmer tørketromler, sorterer og bretter tøy, og teller opp på de stedene vi leverer osv.

Hvis det trengs hjelp til utlevering av tøy, reiser jeg også rundt på sykehjem og leverer dette. Vi har ansvar for å vaske tøy for 6 sykehjem og 7-8 institusjoner, bla Hjemmesykepleien i Kommunen. Det er en viktig del av jobben å vise ansiktet ute, og svare opp eventuelle spørsmål.

Jeg trives med hektiske dager, og liker å stå på og få oppgavene unna. Budsjetter, planlegging, vaktlister og oppfølging av ansatte er også en av funksjonene mine, og jeg samarbeider tett med enhetsleder, som er over meg igjen.

Hvilke utfordringer møter du som driftsleder på vaskeriet?

Den største utfordringen er jo hvis en av maskinene går i stykker, da har vi et problem, for da hoper det seg opp.

En annen utfordring er plassen, vi er et lite vaskeri med liten plass. For 3 år siden, da jeg startet, hadde vi 320 tonn vask årlig, nå er vi oppe i 420 tonn. Det er en økning på 30%, men vi klarer oss bra takket være gode ansatte.

Hvorfor valgte du å bli driftsleder på vaskeriet?

Det var egentlig litt tilfeldig, jeg er utdannet kokk, med ledelse økonomi og markedsføring i bunnen, og jobbet på det kommunale sentralkjøkkenet i skien kommune som koordinator.

Da jeg hadde jobbet der i ca 20 år, ble jeg spurt om å overta jobben som driftsleder her på vaskeriet, da han som hadde jobben skulle slutte. Jeg syntes det hørtes spennende ut og takket ja.

Nå har jeg hatt denne jobben i 3 år og trives godt, det er høyt tempo og en krevende fysisk jobb med mye sjauing.

Hvilken utdanning kreves for å bli driftsleder på vaskeri?

Som sagt så har jeg 2 fagbrev som kokk i bunnen, hotell og restaurant kokk og institusjonskokk, og så har jeg tatt ledelse, økonomi og markedsføring på fagskolen i Horten.

Men for å bli vaskerimedarbeider vet jeg ikke om noen skole eller linje som tilbyr dette. Det er likevel mulig å ta fagbrev som vaskeriarbeider. Vi har 4 ansatte nå som tar fagbrev, de har 5 års praksis, og tar fagbrev på ett år gjennom Fønix i Sandefjord. Teorien gjennomføres over 25 kveldssamlinger i løpet av et år, samt egenstudie. Kandidatene utplasseres også hos et annet vaskeri før de får gå opp til eksamen.

Hvor lenge har du vært medlem av Fagforbundet, og hva var grunnen til at du meldte deg inn?

Jeg har vel vært medlem en 5 års tid, og ble medlem mens jeg jobbet i Scheen matservice. Fagforbundet var det største forbundet, dessuten er Fagforbundet Skien veldig til og stå på, og er dyktige.

Jeg har alle avtaler i sparebank 1, og det er gode ordninger i LO favør, så jeg er veldig fornøyd.

Yrkesseksjon samferdsel og teknisk takker Kay Roger Bjørnsti for en veldig hyggelig og interessant samtale rundt hans jobb som driftsleder på vaskeriet i Skien Kommune.

 

 

 

 

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?