Til hovedinnhold

Brudd på fortrinnsrett – deltidsansatt vant (oppdatert)

Illustrasjon: Trude Tjensvold

Illustrasjon: Trude Tjensvold

En sykepleier fikk erstatning og oppreisning for brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser om deltidsansattes fortrinnsrett til utvidet stilling.

25.09.2015 av Marianne Billing
Sist oppdatert: 23.06.2016

 

Denne dommen har vært oppe i Høyesterett og er forandret til saksøktes fordel.

 

Arbeidstakeren begynte som sykepleier på legevakten i Oslo i 2003. Da hun ikke fikk permisjon for å etterutdanne seg, valgte hun å si opp sin fulle stilling, men fortsette som vikar.

Søkte om utvidelse

I 2011 ble hun ansatt i fast 75 prosent stilling som spesialsykepleier ved Legevakten i Oslo kommune. I september samme år søkte hun om å utvide stillingen til 100 prosent. Hun fikk ansettelse i et vikariat på 25 prosent i samme type stilling i tillegg til den faste stillingen, slik at hun til sammen fikk full stilling. Vikariatet ble senere forlenget, og hun jobbet 100 prosent til det gikk ut 31. desember 2011.

1. januar 2012 ble det utlyst en 75 prosent fast stilling som spesialsykepleier i tilknytning til Legevakten, og det er fortrinnsretten til denne stillingen som måtte avgjøres i Borgarting lagmannsrett.

Var på ferie

Da stillingen ble utlyst var sykepleieren på en lengre feriereise. Hun kontaktet umiddelbart arbeidsgiver da hun kom tilbake, og viste til at hun tidligere hadde søkt om utvidelse av sin stilling. Hun regnet derfor med at hun skulle bli tatt i betraktning før noen ble ansatt i den faste stillingen.

Arbeidsgiver bekreftet i retten at de kjente til at sykepleieren hadde søkt om å få 100 prosent stilling da den faste stillingen ble utlyst. Det var åtte søkere til stillingen, deriblant en kollega av sykepleieren som også hadde søkt om å utvide sin 75 prosent stilling til 100 prosent.

Ville ansette ny

Arbeidsgiver så bort fra begge disse ønskene fordi de heller ønsket å ansette nok en person i 75 prosent stilling. Det kunne ikke Norsk Sykepleierforbund akseptere og de brakte saken inn for tvisteløsningsnemnda.

Tvisteløsningsnemnda fattet vedtak om at ansettelsen av en ekstern søker var i strid med arbeidstakers fortrinnsrett. Oslo Kommune lot likevel være å gjennomføre vedtaket. Dermed havnet saken i retten. Først i Oslo tingrett hvor arbeidstakeren fikk medhold, og så i Borgarting lagmannsrett. I mellomtiden ble arbeidstakeren tilbudt 100 prosent stilling fordi Helseetaten hadde fått ekstra penger til økt bemanning.

Fikk 100 prosent stilling

Sykepleieren aksepterte utvidelsen, og jobber nå i 100 prosent stilling som spesialsykepleier ved Oslo fengsel. Oslo kommune ble i Borgarting lagmannsrett dømt til å betale en erstatning på 65 000 kroner samt saksomkostninger.

Lovanvendelsene i saken er arbeidsmiljølovens §14-4, §15-12 og §17-2.

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?