Forskning peker på forskjellige mekanismer når det gjelder hva som kan være årsaken til at arbeid med armene hevet kan øke risikoen for at man får problem med skuldrene. Wærsted og Veiersted forklarer:

– Det kan for eksempel ha noe å gjøre med at senen fra skulderen og ned til overarmen generelt har dårlig blodforsyning. Når man da arbeider med armene høyt hevet, så stiger trykket i skulderen, og blodet gjennom muskler og sener blir redusert. Belastning over tid kan føre til betennelse i senen og skade i vevet, som igjen kan føre til forkalkning.

Forskerne forklarer at det naturligvis vil være flere andre faktorer som spiller en rolle når det kommer til å minske eller øke risikoen. De plukker blant annet frem at varighet og intensitet, samt om man bruker verktøy, løfter tungt eller bruker mye kraft samtidig som man jobber med armene hevet, har betydning.

Der er mulig å forebygge plagene

– Det er viktig at folk er oppmerksom på at dette er lidelser som kan forebygges. Mange yrker kan ikke unngå disse arbeidsstillingene, men det er mulig å organisere arbeidet slik at man reduserer hyppigheten og varigheten av slikt arbeid, som vil minske risikoen for å utvikle plager, sier forskerne. De kommer med følgende råd:

  • Bruk hjelpemidler der man kan. For eksempel kan man finne noe som kan støtte armene så de får hvile under arbeidet.
  • Varier arbeidsoppgavene. Ta pauser fra arbeid med hender hevet.
  • Husk at forebygging er enklere enn reparasjon – tenk på hvordan du arbeider før du utvikler plager.
  • Finn et passende treningsopplegg som kan styrke kroppen din i arbeidet.

 Les hele artikkelen på STAMIs hjemmesider.